"Blokada" granica Crne Gore, Srbi trče kući pre 18 h FOTO

Za građane Srbije svakim satom ostaje sve manje vremena da se vrate u zemlju, ukoliko ne žele da budu stavljeni pod poseban nadzor. Gužve od jutra ogromne.

Izvor: Tanjug, RINA

Petak, 18.09.2020.

10:52

Foto: RINA

Na graničnom prelazu Jabuka sa Crnom Gorom od jutros su ogromne gužve, pa u koloni čeka na desetine vozila. O tome kakva je situacija na tom prelazu čitajte na B92 putovanjima.

Podsetimo, danas u 18 h ističe rok za građane Srbije da se vrate u zemlju ako ne žele da budu pod posebnim zdravstvenim nadzorom. Zbog toga je ogroman broj srpskih turista pohrlio nazad u domovinu, kako ne bi morali da "potpadnu" pod nove mere Kriznog štaba, koje su na vreme najavljene.

Iako su na graničnim prelazima s Crnom Gorom gužve evidentirane od ranih jutarnjih sati, pravi haos očekuje se u periodu od 16 do 18 sati, a svi građani koji nakon toga pređu granicu biće pod posebnim, elektronskim zdravstvenim nadzorom narednih 10 dana.

Šta to znači?

Foto: RINA
Naime, građani Srbije koji od danas posle 18 časova uđu u zemlju biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom koji podrazumeva da se u naredna 24 sata prijave na e-zdravlje.gov.rs i urade test samoprocene na kovid 19, kaže zamenica direktora Instituta za javno zdravlje ''Batut'' epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona napominje da će povratnici iz inostranstva na graničnom prelazu dobiti uputstvo u pisanoj formi o proceduri nadzora i dodaje da je popunjavanje upitnika jednostavno i da se prijava može odštampati ili sačuvati kao potvrda da se građanin prijavio po ulasku u zemlju.

Takođe, povratnici iz inostranstva to treba da urade i deseti dan nakon povratka u Srbiju.

Ukoliko test samoprocene pokaže simptome koji ukazuju na koronavirus, postoji mogućnost da se odmah zakaže pregled u kovid-ambulanti.

Dr Kisić Tepavčević je naglasila da je isključivi cilj nadzora koji se uvodi nad građanima da se smanji verovatnoća prenosa virusa ukoliko se neko zarazio van Srbije, a ne da se bilo ko kažnjava ili da se evidentira ko je otišao van zemlje.

''Postoji zakonska osnova za određene kaznene mere, ali to nije cilj. Nadamo se da će se građani ponašati odgovorno i savesno kao u prethodnom periodu kada smo uspeli da smirimo epidemijski tok'', kazala je dr Kisić Tepavčević.

Kako kaže, cilj je da se građanima koji su se vratili iz inostranstva ukaže da imaju veći stepen predostrožnosti u narednom periodu i gde i kome mogu da se obrate ako se pojave simptomi respiratorne infekcije.
Foto: RINA
Dr Kisić Tepavčević je kazala da je epidemiološka situacija u Srbiji stabilnija i sa mnogo manjom učestalošću obolevanja od koronavirusa nego u većini zemalja, ali upozorava da to može da se vrlo brzo promeni i da ne treba da se opuštamo.

Podsetila je da je Republički krizni štab apelovao na građane Srbije da se vrate iz područja u kojima raste broj zaraženih koronavirusom.

''Niko ne može da zabrani nekom da putuje, ali ako se kaže da je 20 puta veća verovatnoća da se oboli u Crnoj Gori nego u Srbiji ili pet puta veća na području Hrvatske, želeli smo da građani imaju sve informacije i da sagledaju rizik za sebe i svoju porodicu'', navela je dr Kisić Tepavčević.
Foto: RINA
Takođe, pun je i voz na liniji Bar-Beograd, koji je jutros stigao u Topčider.

Tokom noći granični prelaz na Gostunu prešlo 5 autobusa i 1.000 automobila

Foto: RINA
Velike gužve od jutros su na svim graničnim prelazima sa Crnom Gorom, oko 50 vozila čeka u koloni na Jabuci, a na Gostunu je tokom noći granicu prešlo pet autobusa sa srpskim putnicima i oko 1.000 automobila.

Na oba granična prelaza gužva je samo iz pravca Crne Gore, dok iz Srbije ka ovoj zemlji izađe tek poneki automobil.
Foto: RINA
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: