Lukašenko: Kolesnikova oteta i "bačena" na granicu sa Ukrajinom; Oglasila se i Tihanovskaja

Mariju Kolesnikovu, pripadnicu beloruske opozicije, sopstveni saveznici izbacili su iz automobila na ukrajinskoj granici, kaže predsednik Belorusije Lukašenko.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 08.09.2020.

20:47

Lukašenko: Kolesnikova oteta i
EPA-EFE/ TATYANA ZENKOVICH

"Na granici je pojačano obezbeđenje. Oni su, kao što je i normalno, zaustavljeni, ali su ubrzali automobil. Izgleda da je izbačena iz automobila u pokretu", rekao je Lukašenko u intervjuu ruskim emiterima, prenosi Sputnik.

Prema rečima beloruskog predsednika, granična služba je tada privela Kolesnikovu.

"Ostali su prešli granicu, preko ukrajinskog kontrolnog punkta. Koliko znam, Ukrajina ih je zadržala. I mi pregovaramo s njima da ih vrate“, rekao je Lukašenko.

Član opozicionog saveta Pavel Latuško rekao je da je bilo pokušaja nasilnog šverca Kolesnikove u Ukrajinu, ali je pocepala svoj pasoš da bi to izbegla.

Beloruska granična služba otkrila je da su Kolesnikova, Anton Rodnenkov i Ivan Kravtsov prošli kroz punkt u Belorusiji i krenuli prema Ukrajini, prenosi Sputnik. Liderka opozicije u Belorusiji Svetlana Tihanovskaja apelovala je danas da se Marija Kolesnikova pusti na slobodu.

"Nadam se da će ona biti puštena uskoro, zbog toga što bi to bila još jedna greška naših vlasti, da je stave u zatvor bez ikakvog razloga", rekla je Tihanovska za Rojters.

"To će naš narod učiniti još više besnim", poručila je Tihanvskaja.

Ona je rekla da je bila ponosna što je Kolesnikova uspela da spreči njeno nasilno proterivanje i dodala da joj je nestala opozicionarka saopštila da očekuje da će biti uhapšena u nekom trenutku, te da je imala spremnu torbu sa odećom koju bi ponela u zatvor.

Uprkos tome, Tihanovskaja navodi da je bila šokirana kada je čula da je Kolesnikova kidnapovana, kako ona to tumači, i apelovala na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Lukašenka da otpočne pregovore sa opozicijom.

Tihanovskaja se u intervjuu za Rojters takođe osvrnula na zabrinutost Litvanije koja strahuje da bi Lukašenko mogao da se odrekne nezavisnosti zemlje potpisivanjem sporazuma o integraciji sa Rusijom, ocenjujući takav potez kao nelegitiman.

"To je zemlja beloruskog naroda i mi želimo da sačuvamo našu nezavisnost. Zato tražim od svih lidera... da zapamte da samo narod Belorusije može da odluči kako da živi u našoj zemlji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: