B92.net imao uvid u sporazum: Evo šta sve piše FOTO

Portal B92. net imao je uvid u sporazum koji je potpisan u Beloj kući.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Pročitajte još:

Haradinaj rekao koji deo sporazuma je sporan: Neću podržati ni po cenu sankcija

Grenel: Neću prihvatiti "ne" kao odgovor

Nakon potpisavanja sporazuma u Vašingtonu jedan deo kosovskih ministara podnosi ostavku?

Detalji iz sporazuma prvo su dospeli u javnost "zahvaljujući" nesuglasicama među kosovskim liderima.

Bivši premijer Ramuš Haradinaj poručio je danas po podne aktuelnom premijeru Avdulahu Hotiju da će napustiti vladajuću koaliciju ako Hoti potpiše sporazum kojim se, kako je naveo Haradinaj, upravljanje jezerom Gazivode, odnosno delom teritorije i resursima tzv. Kosova prepušta.

Gazivode su značajan energetski resurs, a Haradinaj smatra da ne smeju biti i u rukama Srbije, jer, kako navodi, Gazivode su samo 2,7 km u Srbiji, a 9,2 kilometra na teritoriji tzv. Kosova, tačnije - na severu Kosova.

Sporazum takođe predviđa i realizaciju projekta "mini-Šengen", kojem se Priština protivila, uprkos pritisku albanskog premijera Edija Rame da se pridruži toj inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Sporazumom je dogovoreno je da će Priština u potpunosti pristupiti inicijativi Mini-Šengen, koju su pored predsednika Srbije Aleksandra Vučića inicirali i albanski premijer Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev

Dokumentom se predviđa i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana, što se takođe saznalo zahvaljujući nezadovoljstvu Haradinaja.

Mimo ovih elemenata sporazuma sa nesumnjivo političkim implikacijama, dokument sadrži projekte vredne 13 milijardi dolara, kako je prenela prištinska televizija Klan Kosova.

Sporazum se, navodi se, bavi pitanjima ekonomskog razvoja, a reč je o 13 milijardi dolara predviđenih za ulaganje u u infrastrukturne i zajedničke regionalne projekte koji će uticati na razvoj tzv. Kosova i Srbije.

Inače, televizija Klan Kosova izveštava, nezvanično, da sporazum neće potpisati međusobno delegacije Beograda i Prištine, već svaka strana potpisuje dokument sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Očekuje se, navode na toj televiziji, da neće biti potrebe da ti dokumenti budu ratifikovani u parlamentu.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

strana 1 od 107 idi na stranu