Počelo je... Nemačka zapretila prva

Nemačka, koja predsedava EU, zapretila je proširenjem sankcija zvaničnicima Belorusije nakon nasilja nad demonstrantima koji traže ostavku Lukašenka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.08.2020.

13:35

Počelo je... Nemačka zapretila prva
Steve_Allen/Depositphotos

"Vidimo mogućnost proširenja sankcija na druge zvaničnike", rekao je novinarima portparol nemačke kancelarke Štefen Zajfert i zatražio da OEBS-u bude poverena misija provere rezultata predsedničkih izbora 9. avgusta u Belorusiji.

On je pozvao beloruske vlasti da se uzdrže od upotrebe nasilja nad demonstrantima, da "odmah i bezuslovno" oslobode one koji su zatvoreni i da uspostave "nacionalni dijalog između vlade, opozicije i društva (... ) da bi se prevazišla ova kriza".

OEBS bi, prema njegovim rečima, "mogao da ima važnu ulogu" u tom pogledu, slanjem posredničke misije za "verifikaciju rezultata izbora".

OEBS je saopštio da nije poslao posmatrače na predsedničke izbore 9. avgusta u Belorusiji pošto zemlja nije uputila poziv na vreme.

Portparol Angele Merkel ocenio je da su "impresivne" demonstracije koje su ovog vikenda održane u Minsku, ali i u brojnim drugim gradovima zemlje, i poručio da demonstranti "moraju da znaju da je Evropa na njihovoj strani".

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će Savet u sredu razmatrati situaciju u Belorusiji nakon što je EU u petak odobrila uvođenje sankcija posle represije nakon spornih predsedničkih izbora na kojima je Aleksandar Lukašenko ponovo pobedio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: