Tramp tvrdio da će virus "nekim čudom nestati" - broj obolelih u SAD sad već prešao 3.000.000

Broj obolelih od korona virusa, prema podacima sa sajta "Worldometers", sada je preko 3 miliona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2020.

22:42

Tramp tvrdio da će virus
Foto: GettyImages/ Drew Angerer

Od početka epidemije umrlo je 132.761 od ukupno 3.014.033 zaraženih.

Još poćetkom epidemije ranije vodeći epidemiolog u SAD Entoni Fauči rekao je da će milioni Amerikanaca biti zaraženi, kao i da će umreti između 100.000 i 200.000 ljudi. Komentarišući tu izjau, Tramp je rekao da će, ukoliko broj žrtava bude manji od 100.000, to značiti da je "urađen dobar posao"

Ipak, posao nije urađen. Broj umrlih prešao je 100.000 još u maju.

Tramp je od početka epidemije obijajo da prihvati kao istinito mišljenje stručnjaka o posledicama koje koronavirus može imati, a sam virus nazivao je "kineskim viursom".

Mediji često podsećaju i na njegovu izjavu da će "virus jednog dana nestati kao nekim čudom".

Kasnije je ipak tvrdio da je odivek znao da je ovo pandemija.

"Osetio sam da je to pandemija mnogo pre nego što je proglašena pandemija. Oduvek sam smatrao da je to veoma ozbiljna stvar", govorio je, a sa druge strane, Tramp je tvrdio i da niko nije znao da će izbiti pandemija.

Prema pisanju lista "Politiko", Savet za nacionalnu bezbednost razradio je za vreme vladavine Baraka Obame "spisak scenarija za borbu protiv pandemije", koji obuhvata savete za praćenje novih virusa, efikasno sprovođenje testiranja i ukazuje na neophodnost da se naprave zalihe za slučaj opasnosti. "Politiko" navodi da je Trampova adminsitracija obaveštena o tome kad su preuzeli vlasti, ali da je spisak scenarija "bačen u fioku".

Međutim, vanredno stanje u SAD proglašeno je tek 13. marta.

Već sredimo aprila odlučio je da SAD privremeno prestanu da finansiraju Svetsku zdravstvenu organizaciju zbog njenog "lošeg upravljanja" epidemijom koronavirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: