Španija proglasila najduži period žalosti u prethodnih 40 godina

Španska vlada danas je proglasila desetodnevnu žalost za sve žrtve virusa kovid 19, što je najduži period žalosti u poslednjih 40 godina.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2020.

18:16

Španija proglasila najduži period žalosti u prethodnih 40 godina
EPA/Kelly Barnes

Tokom dana žalosti, koji će početi u sredu, zastave će na više od 14.000 ustanova i plovila biti na pola koplja, prenosi britanski Gardijan.

Portparolka španske vlade Marija Hesus Montero rekla je da je više od 80 odsto preminulih starije od 70 godina i da su to "oni koji su pomogli da se današnja zemlja izgradi", prenosi AP.

"Oni će zauvek ostati u našem sećanju", rekla je Marija Montero. Kralj Filip Šesti predvodiće ceremoniju sećanja, nakon što zemlja izađe iz karantina uvedenog pre dva i po meseca.

Kada je 1975. godine preminuo diktator Francisko Franko, u Španiji je proglašena žalost 30 dana.

Inače, na prozorima privatnih stanova u Španiji se mogu videti španske zastave sa crnom trakom, koje predstavljaju simbol gubitka države, ali i bes zbog načina na koji se država odnosila prema pandemiji.

Vlasti u Madridu, uporištu konzervativne opozicije, postavile su na pojedina obeležja grada velike crne ekrane, a ispred gradske skupštine postavljen je plamen na gas okružen crvenim cvećem sa tablom na kojoj piše "Tvoj plamen se nikada neće ugasiti u našim srcima".

U Španiji je zabeleženo 27.119 smrtnih slučajeva od koronavirusa i 236.259 zaraženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: