Ruski bombarderi Tu-160 leteli 15 sati iznad Atlantskog okeana VIDEO

Dva strateška bombardera Tu-160 izvela su planirani let iznad neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora, a takođe i iznad Atlantskog okeana.

Izvor: B92

Petak, 13.03.2020.

10:34

Ruski bombarderi Tu-160 leteli 15 sati iznad Atlantskog okeana VIDEO
Foto: EPA-EFE / TATYANA ZENKOVICH

Saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Sputnjik.

Let modernizovanih aviona Tu-160 je trajao 15 časova. Posada aviona obavila je dolivanje goriva u vazduhu.

Televizija "Zvezda" objavila je video snimak leta ruskih bombardera.

Na zasebnim delovima rute ruske modernizovane avione ispratili su norveški i britanski lovci.

Ministarstvo odbrane Rusije je istaklo da piloti redovno izvode takove letove, kao i da se oni obavljaju u skladu sa Međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.

Prvi probni let ovog modernizovanog aviona izveden je 2. februara na aerodromu kazanske fabrike za proizvodnju aviona "Gorbunov".

Serijska proizvodnja Tu-160, koja je počela 1984. godine u Kazanju, bila je obustavljena 90-ih godina prošlog veka, nakon što je Boris Jeljcin 1992. godine objavio obustavljanje kupovine ovih aviona. Radovi na nastavku proizvodnje počeli su 1997. godine: dve letelice su izgrađene od starih delova koji su sačuvani u preduzeću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: