"Svaka čast na demokratskim izborima, ali ukinite takse"

VAŠINGTON -- Američki državni sekretar Majk Pompeo preneo je kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju da očekuje da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: AP/Andrew Harnik
Foto: AP/Andrew Harnik

Pompeo je to ocenio kao suštinski korak ka oživljavanju pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

U razgovoru sa kosovskim predsednikom, Pompeo je potvrdio snažno partnerstvo SAD i Kosova ukorenjeno u trajnoj privrženosti zajedničkim vrednostima i američkoj podršci suverenom i nezavisnom Kosovu, saopštila je portparolka državnog sekretara Morgan Ortagus posle jučerašnjeg sastanka.

Takođe je, kako je dodala, ohrabrio Kosovo da iskoristi zamah nedavno potpisanih pisama o nameri za uspostavljanje vazdušnih, železničkih i drumskih veza između Prištine i Beograda.

On je ukazao i i da očekuje da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije kako bi građani obe zemlje imali maksimalnu ekonomsku i komeracijalnu korist, kao suštinski korak za oživljavanje pregovora o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Na sastanku sa Tačijem, Pompeo je čestitao Kosovu na uspešnim demokratskim izborima i formiranju vlade čime se jača važnost vladavine prava i ekonomskog rasta kako bi se obezedio prosperitet Kosova u budućnosti.

On je podvukao da SAD i dalje podržavaju Specijalizovana veća za Kosovo koja obavljaju suštinski posao ostvarivanja pravde za žrtve i jačanja vladavine zakona na Kosovu, dodaje se u saopštenju Stejt departmenta.

Kako je saopšteno iz kabineta kosovskog predsednika, Tači je na sastanku rekao da će "konačni mirovni sporazum" Kosova i Srbije značiti mir za čitavu Jugoistočnu Evropu, okretanje prema budućnosti, razvoj i prosperitet.

On je rekao i da će Kosovo nastaviti da koordinira svaki korak sa SAD.

Tači se juče u Vašingtonu sastao i sa zamenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom kome je, kako je saopšteno, preneo zadovoljstvo zbog američke podrške osnivanju vojske Kosova i zatražio povećanje saradnje.

Posle sastanka s Norkvistom, Tači je na Tviteru napisao da je "za bezbednost i stabilnost regiona ključno da Kosovo uskoro postane članica NATO".

Norkvist je na Tviteru naveo da američko ministarstvo odbrane "nastavlja da podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova i napore u cilju normalizacije odnosa Kosova i Srbije".

strana 1 od 83 idi na stranu