"Bili smo spremni da lansiramo stotine raketa"

Brigadni general Ali Hadžizadeh, koji vodi iranski vazdušno-kosmički program, izjavio je danas da su njegove snage lansirale 13 raketa na baze u Iraku.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.01.2020.

15:19

Ilustracija: Depositphotos/ Doglikehorse

Ali navode da su bili spremni da lansiraju stotine raketa na baze u Iraku koje koriste američke trupe.

Hadžizadeh je iranskoj državnoj televiziji rekao i da su njegove snage istovremeno juče izvele sajbernapad na američku vojnu službu za praćenje u Iraku, preneo je AP.

On tvrdi da je u raketnom napadu ubijeno i ranjeno na desetine američkih vojnika, ali da im nije bila namera da bilo ko bude ubijen u ovoj operaciji.

"Hteli smo da pogodimo neprijateljsku vojnu mašinu", rekao je Hadžizadeh.

SAD su saopštile da u raketnom napadu nije poginuo nijedan Amerikanac.

Hadžizadeh je rekao i da je proterivanje američkih snaga sa Bliskog istoka "odgovarajuća osveta" za ubistvo najmoćinijeg iranskog generala Kasima Sulejmanija, objavila je iranska državna televizija.

Prethodno je novi komandant iranskih Kuds jedinica izjavio da će nastaviti putem njegovog prethodnika Sulejmanija, koji je prošle nedelje ubijen u američkom napadu dronom u Iraku.

"Nastavićemo ovim blistavim putem moći", poručio je brigadni general Esmail Gani.

Gani je rekao da će iranski raketni napadi na američke mete u bazama u Iraku na kraju isterati Ameriku iz regiona.

I komandant iranske Revolucionarne garde Abdulah Aragi poručio je da će se Iran uskoro još jače osvetiti za prošlonedeljno ubistvo najmoćnijeg iranskog generala Sulejmanija.

Kako prenosi agencija Tasnim, on je to rekao nakon jučerašnjeg govora predsednika SAD Donalda Trampa, u kome je Tramp poručio da se čini da se Iran povlači.

Agencija Tasnim citirala je i zamenika komandanta revolucionarne garde Ali Fadavija, koji je rekao da je raketni napad na američke baze u Iraku samo prikaz vojne moći Irana i da američke snage ne mogu ništa da učine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: