"Komšić i Džaferović izgleda još nisu izašli iz rata"

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ni Željko Komšić ni Šefik Džaferović izgleda još nisu izašli iz rata.

Izvor: B92

Sreda, 25.12.2019.

18:37

EPA/Szilard Koszticsak

Dodik je istakao da Komšić i Džaferović, kao učesnici građanskog rata u BiH devedesetih godina, izgleda nisu još izašli iz rata, ako se može suditi po retorici koju koriste govoreći o Srbiji i njenom rukovodstvu.

"Srbija je suverena, nezavisna i prijateljska država koja ima suvereno pravo da odlučuje o svim važnim pitanjima za srpski narod i srpsku državu i izuzetno smo im zahvalni što Republiku Srpsku gledaju kao prioritetno spoljnopolitičko pitanje", naglasio je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše reakcije članova Predsedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića na Strategiju odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije, koja je predstavljena u srpskom parlamentu, srpski član Predsedništva BiH rekao je da ne shvata šta je razlog histerije koja je došla iz Sarajeva, osim da se zadržava potreba pogršavanja odnosa sa dva najvažnija suseda Srbijom i Hrvatskom.

"Istrajavajući na lažima o agresiji i genocidu, koji se nisu dogodili i sa kojima Srbija nema veze i nakon 24 godine od završetka rata, akt je najdubljeg neprijateljstva i kako neko sa tom i takvom retorikom može držati lekciju o dizanju tenzija. Ne može država Srbija i njeno rukovdstvo služiti kao moneta za potkusurivanje u najnovijim međubošnjačkim političkim trvenjima, pa preporučujem i Komšiću i Džaferoviću da se uozbilje", istakao je Dodik.

On je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, u okviru koga Republika Srpska ima svoju ustavom garantovanu poziciju, kao i Sporazum o specijalnim paralelnim vezama.

"Pozivam bošnjačke članove Predsedništva da bar poštuju suverenitet Srbije i da se ne mešaju u unutrašnja pitanja prijateljske i susedne zemlje", poručio je srpski član Predsedništva BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: