Naziv Ulice Emila Perške biće hitno promenjen

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda saopštila je da će naziv ulice Emila Perške, nekadašnjeg zvaničnika režima NDH, biti hitno promenjen.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2019.

18:39

Naziv Ulice Emila Perške biće hitno promenjen
Ilustracija: Depositphotos/ Max_776

Naziv će biti promenjen na narednoj sednici gradskog parlamenta.

Ulica koja je donedavno nosila ime partizana i narodnog heroja Stjepana Filipovića preimenovana je početkom godine u Ulicu Emila Perške, za koga je utvrđeno da je bio zvaničnik režima NDH.

Tim povodom, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda je saopštila da je predlog naziva ulice po Emilu Perški razmatran i usvojen iz Rezervnog fonda predloga naziva ulica i trgova koji svaka komisija preuzima od prethodnih komisija, a u kome nema podataka o podnosiocu inicijative, te da se odluka donosi na osnovu biografije koja je priložena.

Iz Komisije saopštavaju da igračka i životna biografija Perške iz raznih razloga verovatno nikad neće biti upotpunjena i dodaju da se zna da je Perška poreklom bio Slovak, kasnije novinar i istoričar sporta, ali da su mnogi bitni podaci ostali nepotvrđeni, iako je u pitanju jedna od prvih fudbalskih zvezda i profesionalaca na prostorima bivše Jugoslavije.

Komsija takođe navodi da se obratila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave radi utvrđivanja istinitosti i autentičnosti dostavljenih istorijskih podataka od novinara i građana na šta se, dodaje se, to ministarstvo izjasnilo da je došlo do propusta, odnosno da su naknadnom proverom biografskih podataka utvrdili da je predloženi naziv ulice po Emilu Perški u suprotnosti sa odredbama člana 94. Zakona o lokalnoj samoupravi.

"U skladu sa svim navedenim, Komisija je u komunikaciji sa predstavnicima opštine Čukarica i građanima iz pomenute ulice prikupila nove predloge za naziv pomenute ulice i ušla u proceduru za hitnu izmenu naziva ulice na narednoj sednici Skupštine grada Beograda", dodaje se u saopštenju.

Zagrebački "Jutarnji list" pisao je takođe o odluci o preimenovanju ulice i navodi obrazloženje za takav potez - da je Perška bio zvezda jugoslovenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvoj deceniji nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a da se kasnije otkrilo da je on bio i hrvatski nacionalista koji je u NDH sve do kraja rata radio u policiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: