Ajatolah: Nijedan stranac ne može da nametne stav demonstrantima

Veliki ajatolah Ali Sistani upozorio je da nijedan "regionalni ili međunarodni igrač" ne može da "nametne svoje mišljenje" demonstrantima u Iraku.

Izvor: B92

Petak, 01.11.2019.

13:10

Ajatolah: Nijedan stranac ne može da nametne stav demonstrantima
Ilustracija: EPA-EFE/ HO

Irak od 1. oktobra potresaju masovni protesti čiji zahtev je "pad režima", a koje su obeležili nasilje i pogibija više od 250 osoba. Vlasti su do sada predložile socijalne reforme i izbore, što su demonstranti ocenili kao nedovoljno.

"Nijedna osoba, nijedna grupa, nijedan regionalni ili međunarodni igrač ne mogu da oduzmu volju Iračana i nametnu im svoje mišljenje", navedeno je u Sistanijevoj propovedi koji je u Kerbali pročitao njegov predstavnik Ahmed al-Safi.

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei, pozvao je u sredu da "oni koji su zabrinuti odgovore na nesigurnost" u Iraku.

Nedugo potom, šef zastupnika proiranske paravojne formacije Hašd al-Šabi u iračkom parlamentu je ponovo izneo predlog o "saradnji" s populističkim šiitskim liderom Moktadom el-Sadrom da bi se smenio premijer Iraka Adel Abdel Mahdi.

Pripadnici jedinice Hašd al-Šabi su sinoć defilovali ulicama Bagdada uz zvuke horni, izazivajući tako strah u redovima antivladinih demonstranata da nastaje novi pokret koji će im biti suprotstavljen.

Od početka protesta u Iraku različite naoružane grupe su demonstrirale svoju snagu, pa tako i Sadrove "Mirovne brigade". Njih su demonstranti optužili za pokušaj da preuzmu vođstvo nad spontanim protestima.

Ajatolah Sistani je danas pozvao nadležne vlasti da na "mirne demonstrante ne šalju borbene snage, kako god se one zvale" da ne bi "uvukli zemlju u ambis međusobnog ubijanja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: