Nacionalna geografija: Skoro sav kiseonik iz okeana, ne Amazonije

Tvrdnja da kišna šuma Amazonija proizvodi petinu kiseonika na Zemlji nije tačna, piše "Nešenel džiografik"

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty images/ Handout
Ilustracija: Getty images/ Handout

Skoro sav kiseonik na Zemlji potiče od okeana, a zalihe će potrajati milionima godina, međutim, ističe se u članku, mnogi su razlozi zbog kojih bi svet trebalo da bude užasnut požarima u Amazoniji.

Skot Dening sa Univerziteta u Koloradu podseća za list da skoro sav slobodan kiseonik u vazduhu proizvode biljke putem fotosinteze, a da se oko trećina kopnene fotosinteze obavlja u kišnim šumama, među kojima je Amazonija najveća.

Svake godine proizvedeni kiseonik potroše požari i živi organizmi - drveće stalno odbacuje mrtvo lišće, grane, korenje i drugi otpad, koji zauzvrat hrane ekosistem organizama. Time se, kako se navodi, najviše hrane insekti i mikrobi, ali svaki korak procesa troši kiseonik.

Ipak, uprkos činjenici da proizvodi oko pet do šest odsto kiseonika na Zemlji, Amazonija je bitna iz drugih razloga, pre svega zbog izvlačenja ugljen-dioksida iz atmosfere.

Zbog toga, naučnici kažu da nije odgovarajući ustaljeni naziv Amazonije - "pluća planete" - već kišnu šumu porede sa džinovskim klima-uređajem.

Amazonija je, kako se navodi u tekstu, jedan od najznačajnijh faktora u usporavanju klimatskih promena, zajedno s tropskim šumama u centralnoj Africi i Aziji.

Amazonija je takođe i riznica života - u njoj živi desetine hiljada biljnih i životinjskih vrsta, te zbog toga i predstavlja najraznovrsniji ekosistem na svetu.

Taj ekosistem prete da unište klimatske promene, nekontrolisana seča i ljudski nemar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 135 idi na stranu