Protesti u Turskoj: Policija upotrebila vodene topove

Ankara -- Turska policija upotrebila je vodene topove da bi rasterala demonstrante koji su protestovali zbog odluke vlade da smeni trojicu gradonačelnika.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Deositphotos/ Efks
Ilustracija: Deositphotos/ Efks

Smenjeni su gradonačelnici u jugoistočnom delu zemlje u kome uglavnom žive Kurdi.

Vlada je smenila gradonačelnike Dijarbakira, Mardina i Vana zbog navodnih veza sa ekstremistima zabranjene Radničke partije Kurdistana, koju turske vlasti smatraju za terorističku organizaciju.

Privatna agencija DHA javila je da je najmanje 30 osoba privedeno u Dijarbakiru u sredu, trećeg dana protesta.

Smenjeni gradonačelnici, članovi prokurdske Narodne demokratske partije, izabrani su na lokalnim izborima u martu. Na njihova mesta postavljeni su državni guverneri.

Ova tri gradonačelnika optuženi su za razna krivična dela, uključujući članstvo u terorističkoj organizaciji i širenje terorističke propagande, navelo je ranije ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi Rojters.

Zbog sumnje da su povezani sa zabranjenom PKK, turske vlasti smenile su 2016. godine na desetine gradonačelnika u jugoistočnom delu zemlje naseljenom pretežno Kurdima i zamenile ih državnim službenicima.

Predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je uoči izbora u martu da bi prokurdski gradonačelnici mogli biti otpušteni ako, kao njihovi prethodnici, navodno imaju veze sa ekstremistima.

strana 1 od 518 idi na stranu