Kraj višedecenijskog sporazuma Rusije i Amerike - stiže nam nova pretnja?

Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa, koji su potpisale SAD i Sovjetski savez 1987. godine, ističe 2. avgusta, piše Radio slobodna Evropa.

Izvor: B92, Beta

Petak, 02.08.2019.

10:33

Kraj višedecenijskog sporazuma Rusije i Amerike - stiže nam nova pretnja?
Ilustracija: EPA-EFE/Maxim Shipenkov

Ističe se da su se obe države povukle iz sporazuma. Pre 32 godine sporazum su potpisali predsednici Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Bilateralnim sporazumom Sovjetskog saveza, odnosno danas Rusije, i Sjedinjenih Američkih Država zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Ovaj sporazum je održavao evropski prostor bez nuklearnih raketa tri decenije a, prema pisanju britanskog "Gardijana" gotovo 2.700 krstarećih i balističkih raketa uništeno je u skladu sa sporazumom.

Pored ovog INF sporazuma i naslednik hladnoratovskog sporazuma ‘START’ kojim se regulišu snage dugog dometa, ‘Novi START’ koji je stupio na snagu 2011. godine, dva su temelja kontrole oružja ove dve zemlje. Sporazum Novi START ističe 2021. ukoliko se predsednici zemalja potpisnica ne dogovore o produženju.

"Sjedinjene Države će ukinuti svoje obaveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest meseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obaveze i ne uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum", rekao je predsednik Donald Tramp u saopštenju u februaru ove godine kada su SAD najavile svoje povlačenje.

Par dana nakon američke najave ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Moskva uputiti recipročan odgovor Americi kada je reč o istupanju iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) u narednih šest meseci.

Lavrov je rekao da je predsednik Vladimir Putin utvrdio poziciju Rusije i da će odgovor biti "kao odraz u ogledalu". "Amerikanci su suspendovali svoje učešće u tom sporazumu. Mi smo uradili isto. U skladu s tim, posle isticanja perioda od šest meseci, u skladu sa rezultatima zvanične note SAD o povlačenju iz tog sporazuma, dogovor više neće biti operativan", izjavio je tada Lavrov.

Evropske sile takođe su podržale isključenje SAD iz sporazuma, ukoliko Rusija ne ukloni sporne rakete. Kritičari upozoravaju da bi povlačenje iz INF-a moglo dovesti do nove trke naoružanjem između Sjedinjenih Država i Rusije.

"Ovo će verovatno povećati, a ne smanjiti pretnju koju predstavljaju balističke rakete", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Nakon najava zemalja o isključenju iz sporazuma, generalni sekretar NATO-a Jans Stoltenberg rekao je da NATO treba da se sprema za svet za više ruskih raketa.

"Moramo da budemo spremni, da planiramo svet bez sporazuma INF. Mogu sasvim sigurno da kažem da će naš odgovor biti uravnotežen i koordiniran u celom NATO. Nemamo nameru da razmeštamo nove nuklearne rakete u Evropi", kazao je Stoltenberg u martu. Ruske vlasti saopštile su da je okončan Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF), optužujući SAD da su za to odgovorne, ali su ponovo predložile da obe strane i dalje ne koriste rakete zabranjene sporazumom.

Američke vlasti su potvrdile da zvanično istupaju iz sporazuma, ponovo optužujući Rusiju da je prekršila odredbe dogovora i da je jedina odgovorna za taj neuspeh.

"Na inicijativu SAD, 2. avgusta 2019. godine, više nije validan Ugovor koji su 8. decembra 1987. u Vašingtonu potpisali Sovjetski savez i SAD, a odnosi se na likvidaciju raketa srednjeg dometa", saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Ruski predsednik Vladimir Putin ratifikovao je 3. jula zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u INF-u.

Vašington je 1. februara objavio da namerava da se povuče iz sporazuma INF i da će ga napustiti za šest meseci ako Rusija u međuvremenu ne počne da poštuje svoje obaveze.

Rusija negira krivicu i optužuje SAD za kršenje sporazuma.

Iako je Evropa izrazila zabrinutost zbog opasnosti od nove trke naoružanja, NATO se stavio na američku stranu, pominjući ruske rakete 9M729 koje, prema Zapadu, predstavljaju kršenje INF-a.

Pre zvaničnog okončavanja sporazuma, Moskva je obnovila svoju ponudu SAD i njenim saveznicima u NATO-u da primene moratorijum na razmeštanje nuklearnog oružja zabranjenog sporazumom, odmah nagoveštavajući da ne veruje da će se Vašington toga pridržavati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: