Istraživanje: Bolji život, Srbi više ne hrle u Nemačku

Broj državljana Srbije koji neosnovano traže azil u zemljama EU opada od 2015, zaključak je istraživanja koje je sprovela nemačka međunarodna organizacija GIZ.

Izvor: B92

Četvrtak, 20.06.2019.

13:24

Istraživanje: Bolji život, Srbi više ne hrle u Nemačku
Foto: bedobedo/Depositphotos

Ovo istraživanje, sprovedeno u okviru programa "Migracije za razvoj", sprovedeno je u aprilu i maju 2019. godine u 44 jedinice lokalne samouprave u Srbiji, na relevantnom uzorku od 800 povratnika.

U periodu od 2015. do 2018. godine u Srbiju se vratilo oko 30.000 naših građana, navodi se u rezultatima istraživanja, od kojih je polovina neprijavljena. Od ukupnog broja, 49 odsto njih je deportovano, a 51 odsto je vraćeno u Srbiju dobrovoljno, navedeno je u saopštenju GIZ-a.

Kao glavni razlog odlaska navodi se potraga za poslom i boljim živnotim uslovima (46 odsto), a najniže se na toj lestvici kao razlog kotira pratnja članovima porodice.

Glavni istraživač i autor metodologije Slobodan Cvejić istakao je da je to što su brojne zemlje skratile vreme trajanja procedure za azil i smanjenje iznosa finansijske pomoći koji se isplaćuje tražiocima azila uticalo da opadnu motivi, poput višeg standarda, lakšeg pronalaženja posla i novčane pomoći u periodu čekanja rešenja zahteva za azil, za odlazak iz Srbije u stranu zemlju.

"U pogledu faktora koji teraju iz Srbije, došlo je do znatnog poboljšanja od 2011. godine. Ipak, na svim poljima treba i dalje raditi kako bi se problem sveo na minimum", naveo je Cvejić i istakao da je od ključnog značaja raditi na tome da se tim ljudima pronađe zaposlenje, za šta je potrebno i podići im nivo obrazovanja, jer polovina ispitanih ima završenu samo osnovnu školu, dok jedna trećina nema ni to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: