"Politika": Makron dva dana u Beogradu, dolazi u osetljivom trenutku

Beograd -- Makron, nakon odlaganja prvobitne posete, ipak dolazi u Beograd. Biće dva dana. Ugostiće ga Vučić., a poseta dolazi u važnom trenutku, piše "Politika"

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP
Foto: Tanjug/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

"Politika", najavljujući posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji u julu, piše da je za našu zemlju izuzetna čast što francuski predsednik dolazi odmah nakon najvećeg državnog praznika Francuske, 14. jula, te da to ukazuje da Pariz želi značajno da pojača svoje prisustvo u našoj zemlji i regionu.

Francuski predsednik boraviće u poseti Srbiji dva dana 15. i 16. jula kao gost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a činjenica da je reč o dvodnevnoj poseti, navodi list, svedoči o želji francuske strane za potvrđivanje i dalje jačanje dobrih odnosa, uključujući i sve razvijeniju ekonomsku saradnju i godišnju razmenu koja dostiže milijardu evra.

List podseća i da poseta dolazi u važnom trenutku s obzirom da je Beograd izložen ogromnim pritiscima u vezi sa KiM, te navodi da je predstavnica Francuske na sednici SB UN u Njujorku pre dva dana imala balansiraniju retoriku u poređenjeu s drugim zapadnim državama koje priznaju nezavisnost Kosova.

Sve to, napominje list, svedoči da Pariz može biti otvoreniji za predloge srpske strane kada je reč o postizanju kompromisnog rešenja.

Prvobitno je poseta Makrona bila najavljena za početak decembra 2018. ali je pomerena zbog pobune "žutih prsluka" u Parizu i nizu drugih gradova.

strana 1 od 143 idi na stranu