U izraelskom udaru ubijeno sedam Iranaca

Sedam članova iranskih oružanih snaga ubijeno je u izraelskim udarima iz vazduha na skladište oružja kraj međunarodnog aerodroma Alepo.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2019.

18:45

U izraelskom udaru ubijeno sedam Iranaca
EPA-EFE/Atef Safadi

Izraelski mediji preneli su izveštaje Sirijske ospervatorije za ljudska prava.

Sirijska vojska je navela da je meta udara bila industrijska zona u Alepu i da je prouzrokovana samo materijalna šteta.

U sirijskom vojnom saopštenju se dodaje da je "više neprijateljskih raketa oboreno".

Kako navodi AP, više Iranaca i pripadnika oružanih formacija koje podržava Iran je povređeno u napadu.

Sirijska državna televizija javila je da je protivvazdušna odbrana Sirije "odgovorila" na izraelsku "agresiju", odnosno napade na industrijsku zonu severoistočno od Alepa.

Dva opoziciona izvora koji su upoznati sa vojnim prisustvom Teherana u tom području su rekla da su veliko skladište oružja i logističko središte koji pripada proiranskim milicijama u industrijskoj zoni direktno pogođeni.

U ostalim udarima pogođeni su ciljevi kraj vojnog aerodroma Nairab na domaku Alepa. To je navodni drugi takav udar na instalacije koje koriste iranski vojnici za manje od godinu dana.

Vršilac dužnosti izraelskog ministra spoljnih poslova Izrael Kac je reagujući na navodne izraelske napade rekao da "koliko je Iranu poznato, to je Izrael" izveo udar u Siriji.

Eksplozije su izazvale nestanak struje u Alepu, drugom po velični gradu u zemlji i velikom industrijskom centru, koji je bio poprište sukoba u sirijskom građanskom ratu i meta ruskog i sirijskog bombardovanja na područja koje su držali pobunjenici, prenose izraelski mediji izveštaje agencija.

Vojni eksperti navode da je Alepo jedno od glavnih mesta gde je iranska elitna Revolucionarna garda vojno prisutna i podržava lokalne milicije koje su se godinama borile uz sirijsku vojsku da pobede pobunjenike.

Rastući iranski uticaj u Siriji je povećao izglede da izbije vojni sukob s Izraelom koji smatra Iran svojom najvećom pretnjom i više puta je napadao iranske i mete prorianskog libanskog Hezbolaha u Siriji.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu je rekao da je Izrael izveo stotine napada poslednjih godina da spreči učvršćivanje Irana u Siriji. Ta zemlja smatra da je to od ključne važnosti.

Iran je upozorio Izrael da će odgovoriti ako nastavi da napada ciljeve u Siriji.

Udari prošle noći dogodili su se u vreme hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN održanog na zahtev Sirije zbog odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni.

Izrael je okupirao Golan od Srije u ratu 1967. godine i 1981. ga anektirao, što međunarodna zajednica nije priznala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: