Peticija o ujedinjenju K. Mitrovice predata i Tačiju

Kosovska Mitrovica -- Predsednik opštine Južna Mitrovica Agim Bahtiri predao kosovskom predsedniku peticiju za ujedinjenje tog dela grada sa severnom Kosovskom Mitrivicom javlja RTS.

Izvor: RTS
Podeli

Peticija sadrži 16.594 potpisa građana, albanske nacionalnosti iz Južne Mitrovice.

RTS podseća da je sredinom prošlog meseca Agim Bahtiri peticiju predao predsedniku kosovske skupštine Kadriju Veseljiju.

Bahitiri je tom prilikom izjavio da je Mitrovica nepravedno podeljena, bez pitanja građana, uz pozivanje na Ahtisarijev plan.

Istakao je da je 15.000 albanskih stanovnika severnog dela grada raseljeno i još uvek žive u južnom delu kao izbeglice u sopstvenom gradu.

Naglasio je da nije uspeo da pronađe rešenje za te ljude da izgrade svoje kuće i da se vrate tamo gde su nekada živeli, jer nije bilo volje za tako nešto kod bivšeg predsednika opštine Severna Mitrovica Gorana Rakića i ostalih struktura koje, kako je rekao, "nisu bile s glavom u Prištini, nego u Beogradu".

Takođe je istakao da je skandalozno što nakon ostavke Gorana Rakića, Severnu Mitrovicu vode "paralelne strukture vlasti".

"Nismo ovo uradili iz razonode, već iz nužde, bili smo primorani da se u ime građana obratimo kosovskoj skupštini, u ime žrtve koja se tamo dogodila, u ime ljudi koji nisu mogli da se vrate svojim kućama, ali i u ime Srba koji žele da idu napred, a koji su blokirani od paralelnih srpskih struktura i nisu time zadovoljni. Tražim i bratski vas molim da ovo usmerite u vašoj instituciji i jednu takvu odluku očekujemo brzo da grad bude s jednim statusom i jednim predsednikom za sve građane bez obzira na nacionalne razlike", rekao je Bahtiri.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji je tada izjavio da će ova peticija nakon verifikacije od strane nadležne Komisije biti stavljena u proceduru i da će se ozbiljno razmotriti.

strana 1 od 133 idi na stranu