"U Hag će otići najmanje 100 vojnika tzv. OVK"

Priština -- Predsednik Udruženja veterana tzv. OVK Hiseni Gucati izjavio je da će haško Specijalno tužilaštvo na saslušanje pozvati najmanje 100 bivših pripadnika tzv. OVK.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Oni će biti pozvani na saslušanje o okolnostima ratnih zločina koje je ta paravojska počinila tokom i posle rata nad Srbima i lojalnim Albancima.

Gucati je gostujući u centralnoj emisiji prištinske televizije T7 rekao da će poslednja grupa bivših pripadnika tzv. OVK u Hag otputovati 4. februara.

On je rekao da su mnogi iz različitih delova Kosova već primili pozive. Za njega je, kazao je, neprihvatljivo šta se događa tokom tih saslušanja.

“Za nas je neprihvatljivo, to će trajati do 4. februara, kada će ići poslednja grupa", rekao je Gucati i dodao da se "borci OVK" ne boje pravde, prenela je Gazeta ekspres.

On ne veruje da se komandanti tzv. OVK plaše pravde i veruje da neće bežati sa Kosova, jer, kako kaže, oni se "bore za ovu zemju".

Smatra, međutim, da je Specijalni sud nepravedan i da će on, kako kaže, izjednačiti "žrtvu sa sločincima, a to su Srbi".

Neki od pozvanih u Hag, kazao je, jesu i članovi Udruženja veterana čiji je on predsednik.

“Znamo imena onih koji su prijavili da su dobili pozive, ali postoje i oni koji to nisu obelodanili", rekao je. Prema njegovim rečima, to su vojnici različitih nivoa. Ima ih, kaže, iz Dukađinija, Paštrika, Papa i Drenice i zna da za njih četvoricu već postoje optužnice.

"Četvorica su već podignute optužnice i oni neće biti saslušavani. Sud poziva samo one koji su osumnjičeni", rekao je Gucati uveren da će se svi oni, kako kaže, "otarasiti ove zamke".

Izrazio je žaljenje zbog toga što je Specijalni sud formiran na osnovu odluke kosovskog parlamenta i glasova kosovskih poslanika. Ta odluka im je, kaže, vezala ruke i onemogućava ih da izađu na proteste.

strana 1 od 132 idi na stranu