"Stvaranje ukrajinske crkve – katastrofa za Rusiju"

Predsednik UKR Petro Porošenko izjavio je da je stvaranje nove crkvene strukture, Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU), postalo geopolitička katastrofa za Rusiju.

Izvor: Beta, Sputnjik
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Lefteris Pitarakis
Foto: Tanjug/AP/Lefteris Pitarakis

"Kada ruski predsednik govori da je SSSR za Rusiju bio glavna geopolitička katastrofa 20. veka, onda bi nezavisna ukrajinska crkva bila druga“, istakao je Porošenko.

Prema njegovim rečima, Kremlj ne krije da Rusku pravoslavnu crkvu smatra jednim od ključnih instrumenata uticaja na Ukrajinu.

„Stvaranje nezavisne Pravoslavne crkve Ukrajine ih lišava ovih mogućnosti ili ih ozbiljno ograničava“, objasnio je predsednik Ukrajine.

Juče je carigradski patrijarh Vartolomej potpisao tomos o autokefalnosti nove ukrajinske crkvene strukture — Pravoslavne crkve Ukrajine.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej predao je ukaz o autokefalnosti poglavaru Pravoslavne crkve Ukrajine, tako je formalno odvojiši od Ruske pravoslavne crkve.

Vartolomej je tomos, svitak u kom se nalazi ukaz, predao u simboličnoj ceremoniji. Ukaz je potpisao juče.

Do tog trenutka ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve je smatran legitimnim, dok su dve druge pravoslavne crkve u Ukrajini bile smatrane otpadničkim. Nova crkva ujedinjuje te dve crkve.

Mnogi Ukrajinci su bili nezadovoljni statusom RPC u zemlji, a pokret za autokefalnom crkvom je ojačao usled rata na istoku Ukrajine.

strana 1 od 390 idi na stranu