Pešaci nisu "zakon" VIDEO

Kod nas vlada pogrešna teza da je "pešak zakon", ali to ne važi još od '60-tih godina prošlog veka. Kolovoz je mesto za vozila, kaže Milan Božović.

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2018.

08:57

Pešaci nisu
Screenshot/TV Prva

Kada god se povede priča o saobraćaju govori se da su pešaci najosetljivija kategorija. Najnoviji slučaj jeste da je jednu ženu udario autobus jer je pretrčavala van pešačkog prelaza. Prema nekim statistikama, pešaci procentualno najviše stradaju u saobračajnim nezgodama sa smrtnim ishodom.

Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za Jutarnji program TV Prve da pešaci pretrčavaju kolovoz na nebezbednim mestima, ne gledaju da li idu tramvaj, automobil ili autobus, a tada rizikuju da se nađu na zaustavnom putu automobila, odnosno u onom trenutku kada vozač ništa ne može da uradi.

Na pitanje ko je kriv, pešaci ili vozači, Božović objašnjava da je najčešći propust na strani pešaka, bez obzira što oni jesu najosetljivija kategorija. "Kod nas je pogrešna teza da je pešak zakon a to ne važi još od šezdesetih godina prošlog veka jer je kolovoz mesto za saobraćaj vozila i pešacima tu nije mesto i da kada hoće da ga pređu moraju da se uvere da je to bezbedno", kaže on.

Opširnije u VIDEO prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: