Deset meseci od ubistva Ivanovića; Kossev: Rijaliti

Pre godinu dana Oliver Ivanović je na konferenciji za medije govorio sa kakvom stranačkom infrastrukturom se borio na lokalnim izborima.

Izvor: Kossev
Podeli
EPA EFE DJORDJE SAVIC
EPA EFE DJORDJE SAVIC

Ubijen je pre deset meseci, sa šest metaka ispaljenih u leđa, pred prostorijama kancelarije u koju je skoro 20 godina odlazio i nekoliko metara od mesta gde je održao svoju poslednju konferenciju za medije.

“GI Srbija, demokratija, pravda nije izgubila na jučerašnjim izborima. Rezultat je takav da gube građani, grad i, u krajnjem slučaju, Srbija. Naš protivnik nije bila Srpska lista, već Vlada Srbije sa svim svojim potencijalima,“ poručio je Ivanović u jesen pre godinu dana na konferenciji za medije u prostorijama svoje stranke, podseća Kossev.

“Javna politička prepucavanja, spinovanja i rijaliti i dalje se nastavljaju a glavna pitanja i teme ostaju nedorečene i bez odgovora,“ poruku danas imaju i stranački saborci i prijatelji Olivera Ivanovića, sa mesta gde je ubijen u Kosovskoj Mitrovici.

“Njegovi saradnici, porodica i građani Kosova i Metohije svakodnevno se pitaju – kome i zašto je smetao jedan od najuticajnijih lidera sa severa? Da li je smetao zato što je bio diplomata, zato što je imao ideje i ciljeve, zato što je nudio politička rešenja za dobrobit svih zajednica na Kosovu, zato što je poznavao svetske jezike, ili zato što je govorio albanski, zatim što je hteo da ujedini sve srpske političare na Kosovu i Metohiji, ili zato što je nudio rešenje za Kosovo i Metohiju po principu Kiparskog modela?“- navodi se u saopštenju GI SDP.

Godinu dana kasnije, njegova supruga, Milena Popović, u studiju Happy televizije u Beogradu, dolazeći kao novozaposlena u kabinetu srpskog premijera, odgovara na pitanja voditelja o napadima na nju koji su se pokrenuli od kada se zaposlila u kabinetu Brnabićeve i od kada je bila u pratnji predsednika Srbije koji je položio venac na mesto ubistva njenog supruga, a posle ga ispratila do centralne bine, i uz Srpsku listu iz prvog reda slušala njegov govor.

“Oni stalno, pogotovo na Tviteru me napadaju i stalno provlače to da je Oliver, da sam ja sada sa onima koji su Olivera targetirali. Da se razumemo: Kampanja je bila takva kakva jeste. Nije bilo lako biti deo svega toga, ali sam ja sa Oliverom bila non stop,“ rekla je.

Do danas, nema osumnjičenih izvršilaca, ni nalogodavaca, osim što je javnost saznala da se “nagrada“ za informaciju o ubistvu, umesto sa 10 hiljada evra, udvostručila na 20.

Vode se dve zvanične istrage u Beogradu i Prištini. Dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, više puta su najavljivali rezultate istrage i davali rokove. Umesto toga, informacije za srpsku javnost su pojačano od letos počele da pristižu iz tabloida – i to kanalisane u dva uzajamno suprotstavljena toka.

I sa kosovske strane mediji vode istragu, uključujući od nedavno i javni servis Radio Televizije Kosovo koji je u emisiji “Udhëve” (“Putevima“) izneo informacije o navodnoj umešanosti BIA, najmanje jednog srpskog zvaničnika i nevenčane supruge Olivera Ivanovića – Milene Popović u slučaj.

Milena Popović takođe ponavlja mesecima da vodi i svoju privatnu istragu. U studiju Happy televizije je rekla da ima “dobar osnov za to“, jer je “iskreno radi“.

“Svi kontakti su proteklih godina sa Oliverom išli preko mene,“ takođe je rekla. Pominjući ulogu EULEX-a i počinioca ubistva kazala je: “Tako da eto, kad razmišljam o njegovim eventualnim ubicama, možemo da razmišljamo i u tom smeru.“

Iz tabloida rasvetljavanje ubistva će se od ovog meseca preseliti i u fakultetsku učionicu i to Pravnog fakulteta.

Savez studenata u saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu organizuje predavanje Milene Popovic “UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA“ i “ŽENE U POLITICI“ – ovo je poziv za event na Fejsbuku za 23. novembar u 13 časova u učionici B117. Popović su u pozivu predstavili kao: “(žena ubijenog Olivera Ivanovića) koja radi u kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, u Sektoru za kulturu“.

“Ovo će biti jedinstvena prilika da naši studenti saznaju detalje o ubistvu našeg političara Olivera Ivanovića koji se borio za interese Srbije na Kosovu. Takođe, dobiće informacije kakav je polozaj žena u politici u našoj državi i na koji način funkcioniše kabinet predsednice Vlade Republike Srbije“, ovako poručuje taj studentski savez budućih srpskih pravnika.

Kosovo

strana 1 od 132 idi na stranu