Stoltenberg pozdravio odluku Sobranja

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je usvajanje odluke o početku procesa za izmenu Ustava u makedonskom Sobranju.

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

23:49

Stoltenberg pozdravio odluku Sobranja
Foto: Gettyimages

"Sada je na vladi i političkim liderima da završe proceduru oko sprazuma o imenu i da iskoriste ovu istorijsku priliku da zemlju uvedu u NATO", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Makedonija je 12. jula na samitu NATO u Briselu pozvana u članstvo ali je uslov za to potpuna primena Sporazuma s Grčkom.

Skupština Makedonije je dvotrećinskom većinom usvojila odluku o pristupanju ustavnim izmenama u skladu sa tim sporazumom.

U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.

Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: