236 poslaničkih pitanja za godinu dana, odgovor – ni jedan

Od novembra 2017. do avgusta 2018, u toku sednica Skupštine Srbije postavljeno je 236 poslaničkih pitanja..

Izvor: Beta
Podeli

Predstavnici izvršne vlasti nisu pružili odgovor ni na jedno, navodi se u izveštaju Otvorenog parlamenta "Stanje demokratije u Srbiji"

Samo dva puta, u martu i aprilu 2018, predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su sednici skupštine kako bi odgovarali na pitanja poslanika, što predstavlja kršenje člana 205. Poslovnika Narodne skupštine, koji ovu proceduru predviđa za svaki poslednji četvrtak u mesecu, piše u izveštaju.

Dodaje se da je dominacija izvršne vlasti nad zakonodavnom takođe očigledna kada se uzmu u obzir predloženi zakoni: od svih donetih u periodu pokrivenim izveštajem, Vlada Srbije je bila direktan predlagač za više od 95 odsto.

Ostatak je raspoređen na poslanike vladajuće koalicije i guvernera Narodne banke Srbije, dok nijedan zakon koji je usvojen nije predložio poslanik opozicije, piše u izveštaju.

Izveštaj "Stanje demokratije u Srbiji 2018" obuhvata period od 1. novembra 2017. do 23. septembra 2018. godine i obrađuje pitanja iz oblasti demokratije – izbore, parlament, upravljanje, civilno društvo i slobodu medija.

Izveštaj je objavio Centar savremene politike, u okviru projekta "Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji" koji sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ) uz podršku Kraljevine Švedske.

strana 1 od 177 idi na stranu