Salvini zatražio blokadu neregularne migracije

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini tokom posete Tunisu zatražio je da se vraćaju Tunišan koji u Italiju stižu ilegalno.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2018.

23:36

Salvini zatražio blokadu neregularne migracije
Foto:EPA-EFE DANIEL DAL ZENNARO

Salvini je zatražio da se "blokira" neregularna emigracija.

Salvini je to rekao posle sastanka s predsednikom Tunisa, Bedžijem Kaidom Esebsijem nekoliko dana pošto je italijanska vlada donela niz drakonskih mera koje je krajnja desnica obećala da bi ograničila ilegalno doseljavanje.

"Prioritet je da se blokiraju stotine hiljada nekontrolisanih dolazaka koje smo doživeli poslednjih nekoliko godina", rekao je Salvini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim tuniškim kolegom Hišemom Furatijem.

"Sarađujemo s tuniškim vlastima da (...) otpratimo u Tunis one koji dolaze iz Tunisa", rekao je italijanski ministar.

"Ako se dokaže da su oni Tunišani i da otiske njihovih prsiju imaju tuniške vlasti, oni će biti vraćeni", rekao je ministar Tunisa.

Nekoliko tuniških nevladinih organizacija se protivi povećanju kvote od 80 proterivanja nedeljno iz Italije u Tunis, koju su italijanski organi spominjali, a retko dostizali.

"Razgovarali smo o mehanizmima za suzbijanje bandi za trgovinu ljudima", rekao je Furati.

Posle natezanja oko neizvesne sudbine humanitarnog broda "Akvarius", Salvini je rekao da je "spasavanje ljudskih života sveto pravo i dužnost".

Italija je 22. septembra oslobodila šest tuniških ribara, uhapšenih 29. avgusta jer su svojim brodom vukli brod s migrantima za koji se smatralo da namerava da stigne do Italije.

Iako se broj dolazaka u Italiju smanjuje, Tunišani koji traže zaposlenje i ostanak i dalje u velikom broju pokušavaju da pređu Sredozemno more.

Po italijanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova, 4.487 Tunišana stiglo je ove godine ilegalno u Italiju, dok su čitave 2017. godine stigla 6.092.

Vlasti Tunisa kažu da su sprečile više od 8.400 potencijalnih migranata, uključujući 3.700 na obali, od 1. januara do 20. septembra, dok je više od 700 ljudi osumnjičeno da su organizatori opasnog prelaska sredozemnog mora, ili njihovi pomoćnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: