Groznica zapadnog Nila hara: Za nedelju dana umrlo šestoro

U poslednjih nedelju dana od groznice Zapadnog Nila umrlo je šestoro ljudi, dok je od početka godine ova bolest odnela ukupno 21 život.

Izvor: B92, Prva

Petak, 31.08.2018.

08:35

Groznica zapadnog Nila hara: Za nedelju dana umrlo šestoro
Ilustracija: Thinkstock

Neki oboleli su na Infektivnoj klinici u Beogradu. Prema poslednjim informacijama u toj klinici leči se 30 pacijenata. Direktor te klinike, doktor Goranom Stevanovićem kaže da su neki od toh pacijenata u odličnom stanju i da se polako pripremaju za otpust iz bolnice.

"Od najnovijih pacijenata neki su životno ugroženi, sa aparatima koji im potpomažu da bi ostali u životu, a neki su u pristojnom stanju, što u suštini zavisi od stepena razvoja bolesti", kazao je on za TV Prva.

Prema njegovim rečima, nigde u svetu ne postoji specifičan lek koji bi delovao na virus izazivač ove bolesti, odnosno na virus Zapadnog Nila, tako da ono što nam ostaje, kao lekarima, su mere podrške kojepodrazumevaju smanjenje otoka mozga, terapiju koja će ih podržati da prežive ovako tešku bolest pa u krajnjem slučaju i mašine koje će zameniti funkciju pluća, odnosno disati za njih", objašnjava dr Stevanović.

Najveći rizik, kako kaže, od razvijanja neuroinvazivne forme bolesti, koja je najteža, su stariji stanovnici i oni s hroničnim bolestima ili imunodificijenti. "POnekad zaluta i neka mlađa osoba ali to su uglavnom slučakevi blažeg meningitisa i oni provedu realno manje od sedam dana kod nas", kaže on.

A o merama prevencije i o tome koliko su one uspešne pogledajte opširnije u VIDEO prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: