Standard o zamkama predloga za KiM

Bečki Standard piše o predlogu o razgraničenju i korekciji granica po pitanju Kosova.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

List ocenjuje da je reč o predlogu "sa zamkama", te dodaje da su do sada promene granica bile tabu tema, zbog čega, kažu, postoji otpor civilnog društva i eksperata.

Izgleda kao jednostavno i pragmatično rešenje. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Hašim Tači dogovaraju razmenu teritorija. Većinski Srbima naseljen sever Kosova pripao bi Srbiji, a većinski albanski naseljena Preševska dolina Kosovu. Zauzvrat Kosovo treba indirektno da bude priznato od Srbije".

List, međutim, ističe da dogovor Vučića I Tačija nije pravno obavezujući, već demokratska legitimacija u sopstvenoj zemlji I međunarodno priznanje.

Slabi Tači na unutrašnje političkom planu nije prihvaćen kao legitimni pregovarača od mnogih političkih igrača na Kosovu. A I u Savetu bezbednosti UN Velika Britanija I Kina imaju dobre razloge da spreče debatu o promeni granica", tvrdi dnevnik.

List ističe da se ne radi samo o nemogućoj primeni, već I pravnim principima, te regionalnoj stabilnosti, koji bi bili ugroženi.

Podseća da se međunarodna zajednica rukovodila principom "uti pošidetis" prilikom raspada bivše Jugoslavije, koji predviđa da međunarodne granice na jednoj teritoriji novonastalih država u vreme nezavisnosti odgovaraju postojećim administrativnim granicama.

Na tom principu, podvlači list, zasniva se koherentna politika EU prema državama bivše Jugoslavije i nekadašnjeg S S SR-a, a na o ukazuje i nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je iz istorijske svesti i pravne sigurnosti striktno protiv promene granica.

Sama debata o novom crtanju granica na Balkanu ima već destabilizujuće posledice, takođe piše bečki dnevnik i špekuliše da je Milorad Dodik, predsednik RS, koji, po Standardu želi da "uništi" BiH, video da je usledio njegov trenutak.

Kosovo

strana 1 od 99 idi na stranu