Tačka na spor: Osporene diplome biće priznate

Osporeni doktorati stečeni na fakultetima koji u momentu izdavanja diploma nisu imali dozvolu za izvođenje magistarskih i doktorskih studija biće priznati.

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2018.

09:22

Tačka na spor: Osporene diplome biće priznate
Ilustracija: Thinkstock

To je predviđeno izmenama Zakona o visokom obrazovanju, čime se stavlja tačka na višemesečnu polemiku koja se vodi između Komisije za akreditaciju (KAPK), koja je osporila 103 diplome stečene na 22 privatna fakulteta, i Ministarstva prosvete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je reč o formalno - pravnom, administrativnom problemu i da dozvolu za izvođenje magistarskih studija u to vreme osim privatnih nisu imali ni brojni državni fakulteti.

Kada je KAPK-a, telo koje više ne postoji, osporilo doktorate, Ministarstvo prosvete zatražilo je od svih fakulteta izveštaj da li su u to vreme imali dozvole za izvodjenje magistarskih studija.

"Dobili smo poražavajuće rezultate. Više desetina fakulteta nije podnelo zahtev za dobijanje dozvole, čak više državnih u to vreme. Sada bi trebalo da idete na selektivnu pravdu", rekao je Šarčević za Tanjug.

Interesantno je da su fakulteti, na kojima su radili profesori sa takvim doktorskim diplomama, od KAPK-e dva puta dobili akreditaciju i da je tek u trećem krugu akreditacije tim profesorima osporen doktorat.

Šarčević kaže da na taj način nisu osporeni samo doktorati predavača na fakultetima, već i doplome osnovnih, master i doktorskih studija svih onih kojima su oni predavali, a to je na hiljadu diploma svih nivoa.

Sporne diplome o kojima je KAPK-a govorila nastale su od 2005. godine, a ministar kaže da je administracija Ministarstva prosvete u to vreme trebala da upozori i da na sajtu ministarstva stoji ko ima dozvolu za magistarske studije a ko ne.

Šsarčević dodaje da su izmene Zakona o visokom obrazovanju koje predviđaju da osporeni doktorati budu priznati, jednoglasno usvojio Nacionalni savet za visoko obrazovanje na poslednjoj sednici i da je to način da se izbegnu brojne tužbe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: