Toplotni udar u Evropi: Tope se mostovi, tenk gasi požare

Toplotni talas zahvatio je severnu i zapadnu Evropu, a njegov vrhunac očekuje se danas i tokom vikenda.

Izvor: B92, index.hr

Petak, 27.07.2018.

16:17

Toplotni udar u Evropi: Tope se mostovi, tenk gasi požare

Centar vrelog talasa nalazi se na zapadu Francuske i istoku Nemačke, a nisu pošteđene ni Holandija ni Velika Britanije.

Kako piše Gardijan, u Velikoj Britaniji ekstremne temperature napravile su problem železnicama.

Temperatura je uticala na železničku infrastrukturu, što je usporilo vozove. Pored visokih temperatura, dodatni problem na severu zemlje prave oluje i grmljavina, koje su uticale na signalizaciju.

Vrhunac toplotnog talasa poklopio se sa jednim od najprometnijih dana u Britaniji. Škola se završila pa će mnoge britanske porodice krenuti na put, a opasnost preti jer visoke temperature mogu da izazovu pregrevanje automobila.

Ekstremne temperature ne pogoduju ni životinjama, pa su veterinari u Britaniji javili da su tokom juna i jula zbrinuli najviše divljih životinja u istoriji.

Britanski meteorolozi su najavili temperature od 37 °C, što znači da će biti srušen rekord najviše zabeležene temperature od 36,7 stepeni iz 2015. godine. Britanci čekaju oluje koje su najavljene za danas, ali BBC javlja da se i sledeće nedelje očekuju neuobičajeno visoke temperature.

Talas vreline nije poštedeo ni Holandiju, u kojoj je srušeno 15 temperaturnih rekorda. Već treći dan zaredom temperatura prelazi 30 podeljak, a nacionalni meteorološki institut u ovoj zemlji izdao je narandžasto upozorenje još u sredu. Visoke temperature u Holandiji izazvale su suše, zbog kojih je brodovima otežan prevoz robe.

U lokalnom zoološkom vrtu u Apeldonu zatvoren je deo sa makaki majmunima, jer su temperature zbog kamenja dostigle 50 stepeni Celzijusovih. Zbog prevelikih vrućina zatvoren je i most u Frislendu, jer se usled toplote konstrukcija zagrejala i spojila pa se most više ne može otvoriti za prolaz brodova. Ista situacija je i sa 12 mostova u Amsterdamu.
Foto: Screenshot/Facebook
Gradske vlasti pokušavaju da ohlade mostove, posle čega će se procenjivati mogu li se ponovo otvoriti.

Ekstremne temperature dovele su i do pomora ribe i topljenja asfalta u Klabaplasu, а počele su da se formiraju opasne alge, zbog kojih je izdato upozorenje.

Francuski meteorolozi javljaju da ovako visoke temperature u zemlji nisu zabeležene od 1976. godine. Temperatura tokom noći spusti se na 24 stepena, u toku dana očekuje sa da će dostići 39 stepeni.

Vreli talas najviše problema pravi putnicima koji koriste železnice, jer je u francuskim brzim vozovima ove nedelje izmereno rekordnih 37,1 stepen, a u kombinaciji sa vlagom subjektivni osećaj je i da je 43,8 stepeni. Oko 250 vatrogasaca u Nemačkoj se bori sa požarom koji je izbio 20 kilometara od Berlina, zbog kojeg su delimično zavroreni auto-putevi.

Vatrogasci javljaju da je požar pod kontrolom, ali situacija je i dalje opasna. Najveća opasnost je od dela municije iz Drugog svetskog rata, koja se nalazi u šumi.

Iz tog razloga je napravljen sigurnosni krug čiji je prečnik kilometar kako bi se smanjila opasnost, a vatrogasci poručuju da se trenutno utvrđuje o kakvoj se tačno municiji radi.

Zbog nepristupačnosti terena, helikopter pomaže u proceni situacije, a juče je korišćen i vatrogasni tenk "Marija" koji može da se probije do požara uprkos opasnosti od municije.

Vatra je već zahvatila oko 90 hektara šume, a veliku opasnoist predstavlja i vetar koji je najavljen za danas.

U Nemačkoj su zabeleženi i slučajevi paljenja automobila na putevima zbog pregrevanja, dok je jedan automobil potpuno izgoreo.

Prijavljen je i veliki broj kvarova na putevima, što se takođe dovodi u vezu sa visokim temperaturama, a izmerene temperatura u toku dana bila je 34 stepena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: