Šta će Putin pokazati na vojnoj paradi? Spisak podugačak

Rusija će na vojnoj paradi povodom Dana pobede nad fašizmom pokazati svoje najnovije oružje – tenk “na daljinski”, piše BBC.

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2018.

08:17

Šta će Putin pokazati na vojnoj paradi? Spisak podugačak
Foto: Getty Images

Osim tenka “uran 9”, na paradi 9. maja kojom Rusi obeležavaju Dan pobede i odaju počast milionima stradalih u Drugom svetsakom ratu, Putin planira da svetu pokaže i svoje drugo najnovije oružje koje je testirao tokom sukoba u Siriji, navodi britanski javni servis.

Tenk na daljinsko upravljanje opremljen je protivtenkovskim raketama, topom i automatskom puškom.

Biće prikazani i najnoviji dronovi, protivbrodski projektili, “robot tenk” “uran 6” koji čisti mine, koji se odlično pokazao na sirijskim ratištima.

Ruski portal Gazeta.ru navodi da “uran 9 “ može sam da locira metu, ali da konačnu odluku o pucanju donosi osoba kod koje se nalazi daljinski upravljač i koja se nalazi u oklopnom vozilu koje od tenka može biti udaljeno i do tri kilometra.

S druge strane, daljinski upravljač od “urana 6” može biti udaljen najviše kilometar. Taj čistač mina eksplozivne naprave aktivira na bezbednoj udaljenosti od trupa.

Prvi put na paradi će biti predstavljeno i specijalno terensko vozilo za pešadiju, namenjeno za prevoz dve osobe. Reč je o ruskom izumu popularnog “kvada”, koji je opremljen i sa automatskom puškom. To malo vozilo namenjeno je za istraživanje posebno nepreglednog i teškog terena, kao i za brze akcije, dodaje BBC.

Takođe, navodi se dalje, Rusija planira i da pokaže dron prilagođen za sve vremenske uslove “korsar”, koji može da se koristi i za raketni napad. Taj dron može da let ii do vosone od šest kilometara, najviše 10 sati, a maksimimalni domet mu je više od 160 kilometara.

Ako u Moskvi 9. maja bude lepo i sunčano vreme, videće se i šou aviona, koji uključuje borbene avione, bombardere i helikoptere. Takođe, prvi put će “migovi 31” leteti naoružani najnovijim supersoničnim raketama, dizajniranim da unište nosače aviona.

I konačno, Putin će pokazati i svoje “čedo avijacije” - novi “suhoj-57”, koji je takođe uspešno testiran u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: