"Sukobljeni" kod Vučića - Rogozin i Ji, ODKB i NATO...

Beograd -- Predsednička inauguracija u Srbiji će 2017. biti drugačija u odnosu na prethodne, a kako je najavio Aleksandar Vučić, u stari SIV stižu zvanice iz celog sveta.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako je ranije objavljeno, očekuje se 5.000 ljudi, a na spisku onih koji su potvrdili dolazak se nalaze lideri iz regiona, kao i izaslanici suprotstavljenih svetskih sila.

Tako će na svojoj inauguraciji novi predsednik i lider SNS u petak ugostiti generalnog sekretara ODKB Jurija Hačaturova i zamenicu generalnog sekretara "suparničkog" NATO saveza Rouz Gotemiler.

Rusija će poslati potpredsednika Vlade Dmitrija Rogozina, inače čestog gosta Srbije, dok će američki izaslanik biti Hojt Brajan Ji, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, koji je nedavno boravio u Beogradu.

Na listi zvanica koje su potvrdile dolazak nalazi se i niz specijalnih gostiju, među kojima su bivši evropski državnici Alfred Guzenbauer i Franko Fratini, koji su bili Vučićevi savetnici dok je obavljao premijersku funkciju, ali i visoki zvaničnik partije Jedinstvena Rusija Sergej Železnjak i direktor Balkanskog centra za međunarodnu saradnju Viktor Kolbanovski, koji su bliski saradnici Vladimira Putina.

Takođe, tu je i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji je nedavno bio govornik na predizbornom mitingu SNS u Beogradu, a ovog puta stiže kao specijalni izaslanik Nemačke.

Među zvanicama koje su potvrdile prisustvo su i tri člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Crne Gore Filip Vujanović i predsednik Slovenije Borut Bahor.

Očekuje se i dolazak šeika Mohameda bin Zajeda al Nahjana iz UAE, austrijskog kancelara Kristijana Kerna i premijera Mađarske Viktora Orbana.

Ministri stižu iz Jermenije, Gruzije, Makedonije, Norveške, Grčke, Italije, Belorusije i Konga, a predsednike nacionalnih skupština i visoke parlamentarne zvaničnike šalju Azerbejdžan, Slovačka, Turska, Kina, Maroko, Češka.

Ispred Evropske unije stiže komesar Johanes Han, a gošća će biti i direktorka za Zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst.

Od međunarodnih organizacija izaslanike, uglavnom šefove beogradskih kancelarija šalju EBRD, OEBS, EIB, UN, MMF, Svetska zdravstvena organzacija, Savet Evrope i drugi.

Prisustvo je potvrdilo i četrdesetak ambasadora i konzula.

Akreditovano je više od 300 novinara, a kako je najavljeno u palati "Srbija" biće preuređeno šest salona, koji će dizajnom predstavljati istoriju srpske države, a delovi će biti posvećeni specifičnostima svih delova zemlje - od Vojvodine, preko centralne, istočne i južne Srbije, do Kosova i Metohije.

Kako je rečeno novinarima, biće posluživani specijaliteti iz svih krajeva Srbije, kao i vina 57 domaćih vinarija, a za hranu i piće su potpisani ugovori o donacijama.

Pročitajte još:

Izmene u saobraćaju zbog Vučićeve inauguracije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 301 idi na stranu