Mogerini danas sa premijerima Zapadnog Balkana

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sastaće se u Briselu sa šestoricom premijera Zapadnog Balkana.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 24.05.2017.

00:49

Mogerini danas sa premijerima Zapadnog Balkana
Foto: Gettyimages

Mogerini je izjavila uoči današnjeg neformalnog sastanka premijera zapadnobalkanske šestorke u Briselu, da će glavne teme biti međusobna saradnja zemalja u regionu i njihova saradnja sa EU.

"Videli smo da je Zapadni Balkan ključni region za EU kad je reč o bezbednosti i sprečavanju radikalizacije, a veoma dobro sarađujemo i u pogledu rešavanja pitanja priliva izbeglica i kontrole granica", rekla je Mogerini na konferenciji za novinare.

Ona je napomenula da ne govori o evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana jer je, kako je naglasila, taj region već u Evropi, već je poenta u perspektivi tih zemalja za pristupanje EU zbog čega je, kaže, i pozvala na večeru premijere i mandatara šest partnerskh zapadnobalkanskih država.

"Pozvala sam ih kako bismo pokazali kako dalje, kako EU može ojačati mogućnosti za dobrosusedske odnose u regionu, osnažiti saradnju među njima i njihovu pojedinačnu saradnju sa EU, i učvrstiti transformativnu moć Unije u izgledima za evropske integracije, s ciljem razvoja inkluzivnih društava, dobrog upravljanja, ali i jake ekonomije", istakla je ona.

Visoka predstavnica EU izrazila je snažnu posvećenost institucija EU bliskoj saradnji "sa svih šest zapadnobalkanskih zemalja", a to, kako je istakla, "ne znači samo rad u korist njih, već rad sa njima i to je svrha večerašnjeg sastanka".

"Zato se večeras sastajemo ovde svi zajedno da ohrabrimo zajednički rad na saradnji unutar regiona i saradnji tog regiona sa EU. U poslednje vreme videli smo razvoj novih situacija, neke poteškoće, ali i ispravne korake. Uvek je dobro sastati se i razmeniti stavove o koracima koje možemo napraviti u budućnosti", rekla je Mogerini.

Kako je zaključila, sastanak će biti sjajna prilika da se postigne bolje razumevanje unutar regiona i bolji zajednički put ka EU.

Na nezvaničnoj radnoj večeri će biti premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić, dok će iz Makedonije biti mandatar za sastav vlade i lider SDSM Zoran Zaev.

Zaev je za taj sastanak dobio poziv umesto privremenog (tehničkog) premiijera Emila Dimitrieva, saopšteno je iz Skoplja.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da će učestvovati na skupu, prenela je Radio-televizija Srbije.

Sastanak će početi serijom bilateralnih susreta premijera Zapadnog Balkana s visokom predstavnicom Mogerini. Zajednička radna večera bi trebalo da počne oko 20 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: