Autobus GSP-a može da ukrade svako?

Beograd -- Nakon što je u nedelju uveče alkoholisani muškarac ukrao autobus GSP-a i udario ženu, iz tog preduzeća za Blic kažu da svako može otvoriti autobus.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Tanjug, arhiva
Foto: Tanjug, arhiva

Ukradeni autobus stajao je na okretnici kod Omladinskog stadiona kao rezervno vozilo u slučaju kvara drugih autobusa, a kako u njemu nije bilo nikoga od vozača ili putnika, vrlo lako je postao meta lopova.

"Autobusi ne mogu da se zaključaju, njihova vrata se otvaraju preko elektroventila i rade na principu vazduha, te kada vazduh popusti, ona se vrlo lako mogu otvoriti. Osim toga, čak iako taj mehanizam drži vrata zatvorenim, na svakom vozilu postoji dugme koje ih otvara, te ukoliko znate gde je ono pozicionirano jednostavnim pritiskom na njega možete ući u autobus", rekao je za "Blic" dežurni dispečer GSP-a.

On dodaje da, osim relativno lakog ulaska u vozilo, čak i startovanje i upravljanje tim vozilom takođe je dostupno maltene svakom.

"Svi naši autobusi imaju univerzalni ključ, što olakšava zloupotrebu, ali su vozila takva da bi čak i ekserom mogla da se startuju, nije potreban ključ", ističe dispečer i napominje da se slučaj krađe praznog autobusa nije dogodio u proteklih nekoliko godina.

Podsetimo, Nedeljko G. je oteo prazan autobus GSP-a, nakon čega se uputio Pančevačkim putem, gde je kod poljoprivredne škole "PKB" naleteo vozilom na stariju ženu koja je vozila bicikl. Zatim je istrčao iz vozila i pokušao da pobegne, ali je uhvaćen u brzoj reakciji policije, a povređenu je zbrinula ekipa Hitne pomoći.

Iako je, prema rečima zaposlenih u GSP-u, krađa praznih vozila vrlo retka, upadi u pune autobuse s druge strane čini se da se dešavaju nešto češće.

strana 1 od 111 idi na stranu