Ko je Tomas Lederstater čiji je leš nađen u Borči?

Beograd -- Još se ne zna ko je muškarac koji je preminuo u Borči, a u čijem su iznajmljenom stanu pronađena dokumenta o terorističkim akcijama.

Izvor: B92
Podeli

Ministar Stefanović kaže da se u analizu tog slučaja uključila i BIA i da će više informacija biti saopšteno posle istrage, ukoliko to bude bilo u interesu Srbije.

Telo je iz stana izneto 3. jula. Još uvek se postavlja pitanje čije? Ko je bio nemački državljanin koji je kratko pre smrti živeo u Ulici Bele Bartoka 17 u Borči.

Bio bi još jedan usamljenik pronađen tek kada je iz stana počeo da se širi neprijatan miris, ali jedan policijski pogled na mesto njegovog boravka bio je dovoljan da preminuli postane sumnjivo lice.

Policiji je, kažu, trebalo nekoliko sati da iz minijaturnog stana iznese sve što bi moglo da pomogne istragu.

Pronađena su dokumenta o terorističkim napadima širom sveta u poslednjih 15 godina, o kretanjima ruskih podmornica, o akcijama Islamske države. Sve su to dokumenta koje se mogu naći na internetu, tj dostupna su javnosti.

Osim toga nađeno je i nekoliko laptopova, brojni pasoši sa različitim imenima, kartice za banke i mobilne telefone.

Ali, ono što je izazvalo najveću sumnju je policijska značka Nemačke sa njegovim likom i imenom. Još uvek nije potvrđeno da li je ta isprava original ili falsifikat.

U čitav slučaj uključena je i Bezbednosno informativna agencija, a konkretne informacije o Tomasu Lederstateru, kako se pretpostavlja da je njegovo pravo ime, trebalo bi da budu otkrivene posle detaljne istrage.

"Za sada nema indicija da je reč o nasilnoj smrti, pretpostavljamo da se radi o prirodnoj smrti. Obdukcija će dati više informacija o tome", rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je dodao da će sve informacije i podaci koji su nađeni u stanu nemačkog državljanina biti analizirane u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom.

"Posle toga ćemo, ako bude u interesu Republike Srbije, moći da damo više informacija", rekao je ministar.

Stručnjaci upozoravaju da klasičnu špijunažu koju obavljaju pojedinci nikako ne treba potcenjivati, bez obzira što se danas u svetu te službe oslanjaju pre svega na savremena tehnička dostignuća. Uvek treba proveriti da li je takva osoba samo imala sopstvenu ambiciju da liči i ponaša se kao nekakva pretnja ili je zaista angažovana da obavlja takav posao.

"Obično se špijunaža obavlja na jednom terenu sa određenim dijapazonom interesovanja povezan za zemlju i okolinu. Ovoliki obim deluje neozbiljno, ne deluje verodostojno", navodi Bogoljub Milosavljević sa Pravnog fakulteta Union.

O tajanstvenom komšiji pred kamerom ni reči. Stanari Ulice Bele Bartoka samo su nam u prolazu dobacivali da se skoro doselio, da je retko izlazio iz stana i da ni sa kim nije pričao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 145 idi na stranu