EU osudila izjave Edija Rame

Brisel -- EU je reagovala na izjave Edija Rame, navodeći da su neprihvatljive provokacije pošto zemlje Zapadnog Balkana napreduju svaka svojim tempom u EU integraciji.

Izvor: Beta
Podeli

To je prenela Maja Kocijančič, portparolka visokih zvaničnika Evropske komisije Federike Mogerini i Johanesa Hana, uz navode da napredak ka EU uključuje regionalnu saradnju, pomirenje i dobrosusedske odnose.

Ona je time dala zvaničnu ocenu EU današnjeg "upozorenja Evropskoj uniji" albanskog premijera Rame da će Albanija i Kosovo "biti prinuđeni da se ujedine" ako EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju i ukidanje viza Prištini.

"Pošto smo proverili šta je premijer Rama rekao u intervjuu, podvlačimo da Zapadni Balkan ima jasnu evropsku perspektivu, utvrđenu od EU na najvišoj ravni. Svi partneri u regionu su svojstveno sami potvrdili opredeljenje za taj cilj i rešenost da ispune nužna merila, uz puno poštovanje načela i standarda EU", navodi se u saopštenju.

EU je u osvrtu na izjavu albanskog premijera, kako je prenela Maja Kocijančič, "ukazala na to da oni (partneri u regionu) napreduju, svako svojim tempom, na tom putu i mi od njih očekujemo nužne napore za dalji napredak".

"Pomenuta opredeljenja takođe uključuju regionalnu saradnju, pomirenje i dobre susedske odnose; sve provokativne izjave su u tom okviru neprihvatljive", predočeno je u reagovanju EU na izjavu Rame.

Rama je u izjavi sa šefom diplomatije Kosova Hašimom Tačijem prištinskoj televiziji Klan Kosova, takođe rekao da se "dve zemlje zauzimaju za ujedinjenje kroz članstvo u Evropskoj uniji".

Tači je rekao da Ramine reči nisu pretnja Evropskoj uniji, već da je reč o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti i koja može biti rezultat izolacije Kosova iz EU, a izneo je i tvrdnju da je Kosovo već ispunilo sve obaveze za ukidanje EU viza.

Srpski premijer Aleksandar Vučić poručio da se "Kosovo i Albanija, kako je Rama govorio, na klasičan način nikada neće ujediniti", naglasivši da albanski vođi "treba da prestanu sa daljim izazivanjem nestabilnosti u regionu".

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je predočio da izjave albanskog premijera Rame predstavljaju napad na mir i naglasio da to predstavlja pretnju koja spada u nadležnosti EU i UN i da zbog toga Srbija očekuje da se ključne međunarodne organizacije oglase i iznesu sud o takvim izjavama koje predstavljaju huškanje na nove podele.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 13 idi na stranu