Hoće li HR tražiti izmene zakona?

Beograd -- Direktor YUKOM-a Milan Antonijević povodom zahteva Hrvatske za promenu zakona o unierzanoj jurisdikciji kaže da treba videti da li je to samo politička izjava.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Ono što je trenutno važeće u Srbiji jeste u skladu sa našim međunarodnim obavezama i biće veoma teško ispuniti ta očekivanja koja je u ovom trenutku pokazala Hrvatska. Treba samo razmotriti da li je to politička izjava ili se radi o nečemu što će Hrvatska pravno pokušavati da promeni", rekao je Antonijević.

Nakon sednice Radne grupe za poglavlje 24 Nacionalnog konventa o EU, on je rekao da treba sačekati reakcije, istakavši da one u Srbiji izostaju.

"Ono na šta stalno skrećemo pažnju je veoma dobra saradnja koja postoji između našeg tužilaštva i tuzilaštava u regionu, a koje se tiče ratnih zločina. Antonijević je rekao da ga je veoma iznenadila izjava premijera Zorana Milanovića koji je rekao da Hrvatska neće dopustiti da Srbija uđe u EU sa nepromenjenim zakonom o univerzalnoj jurisdikciji.

"Srbija će morati da povuče taj zakon", rekao je Milanović navodeći da Hrvatska nema takav zakon u odnosu na druge države niti na Srbiju i da EU funkcioniše po određenim pravilima u području pravosudne saradnje i zajedničkog naloga za hapšenje

Ovde se, kazao je Antonijević, govori o univerzalnoj nadležnosti, naročito kada se radi o ratnim zločinima. U inetersu svih u zemlaja u regionu i Evropi je da se na bilo kom mestu sudi onima koji su počinili ratne zločine, ukoliko ima osnove u pravu.

Politika

strana 1 od 200 idi na stranu