"Medijacijom do rešenja sukoba"

Beograd -- Projekat "Lokalni ombudsman i medijacija" čija je ideja pružanje besplatne usluge posredovanja za mirno rešavanja sukoba predstavljen je u GO Vračar.

Izvor: Tanjug
Podeli

Medijacija ili posredovanje je način mirnog rešavanja sukoba u kome 2 ili više stranaka uz pomoć medijatora dolaze do zajednički prihvatljivog rešenja, rečeno je prilikom predstavljanja projekta koji ima za cilj jačanje kapaciteta lokalnih zaštitnika građana Subotice, Bačke Topole, Pančeva, Varčara i Voždovca, radi unapređenja zaštite prava građana kroz primenu medijacije, kao bržeg, lakšeg i efikasnijeg načina rešavanja konflikata.

Predsednik NVO "Partneri Srbija" Blažo Nedić rekao je da je sprovedena besplatna obuka za 18 polaznika iz tih pet lokalnih opština koji će postupati kao medijatori.

Zaštitnica građana u opštini Vračar Zorica Runić je istakla da ombudsmani reaguju uglavnom na zahtev građana i da je ovim projektom prepoznata njihova uloga u obavljanju medijacije.

Osnovna karakteristika medijacije jeste da strane u sukobu dolaze do rešenja uz prisustvo trećeg lica, medijatora, a njegov cilj je da se spor reši pre dolaska na sud, naveo je Nedić.

Od januara 2015. godine na snagu stupa novi Zakon o medijaciji kada će i Ministarstvo pravde početi da vodi jedinstvenu listu licenciranih medijatora, saopšteno je na skupu.

Projekat se sprovodi u saradnji GO Vračar, Partnera Srbija, zaštitnice građana opštine Vračar i Udruženja lokalnih ombudsmana uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 270 idi na stranu