Kertes osuđen za šverc cigareta

Specijalni sud osudio je na tri godine zatvora nekadašnjeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa zbog učešća u švercu cigareta.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

14:59

Default images

Zbog zastarelosti sud je odbio optužbu protiv Siniše Stojičića koji se tereti kao jedan od organizatora krijumčarenja cigareta. Osim Kertesa, osuđen je i njegov bivši savetnik Petar Milenković na dve godine i osam meseci zatvora.

Na po dve godine zatvora osuđeni su bivši pripadnik ekipe vanrednih mera kontrole Carine Nebojša Nikolić i Zdravko Hristov.

Pored optužbe protiv Stojičića, sud je zbog zastarelosti krivičnog gonjenja odbio optužbu i protiv bivšeg načelnika SUP-a Zaječar Nenada Živadinovića i vlasnika sokobanjske firme "Deks" Dejana Milenovića.

Stojičić je brat pokojnog generala srpske policije i načelnika javne bezbednosti Radovana Stojičića Badže, koji se u optužnici pominje kao jedan od organizatora grupe, jer je zloupotrebom službenog položaja sprečavao da bude otkriven šverc duvana, ali protiv njega postupak nije vođen, jer je ubijen 1997. godine. I na ovu presudu optuženi i tužilaštvo imaju pravo da se žale Apelacionom sudu u Beogradu, koji je zimus ukinuo prvu presudu kojom je Stojičić bio osuđen na pet godina zatvora.

Radovan Stojičić Badža je ubijen 11. aprila 1997. godine u restoranu "Mama mia" u Beogradu, više godina pre pokretanja istrage u tom slučaju, a to ubistvo do danas nije rasvetljeno.

Optuženi se terete da su učestvovali u švercu duvana od 1996. do 1998. godine i pribavili protivpravnu imovinsku korist od 9,9 miliona dinara.

Optužnica tereti braću Stojičić da su organizovali kriminalnu grupu koja je od 1996. do 1998. godine preko Sinišinog preduzeća "R 5 kompani" uvozila cigarete uz pomoć zaposlenih u Carini, koji su im omogućavali da robu uvezu bez carinskog evidentiranja.

Pomoć je pristizala i od policijskih čelnika, koje je, kako se navodi u optužnici, organizovao Radovan Stojičić, tadašnji general srpske policije i načelnik javne bezbednosti, a njihov zadatak je bio da sprečavaju bilo kakvu kontrolu poslovanja preduzeća njegovog brata.

Cigarete su, prema optužnici, lažno deklarisane kao toalet-papir, kako bi bile unete u zemlju.

Krijumčarenje se, prema onome što je poznato, odvijalo preko graničnog prelaza Vrška čuka, a cigarete su završavale u privatnim magacinima Stojičićeve firme. Odatle su rasturane po gradovima Srbije, uglavnom za uličnu prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: