APV:U 66 škola seksualno vaspitanje

Novi Sad -- Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu potpisao je danas ugovore sa 66 srednjih škola o uvođenju seksualnog vaspitanja u program nastave.

Izvor: Beta
Podeli

Pokrajinska sekretarka Marinika Tepić kazala je da je u prethodnoj školskoj godini projekat "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" postigao veliki uspeh u deset srednjih škola, zbog čega je odlučeno da se proširi.

"Da je briga o reproduktivnom zdravlju veoma važna i da je razgovor o ovoj temi đacima vojvođanskih škola neophodan, pokazuje činjenica da se na konkurs prijavilo sedamdeset srednjih škola, što je gotovo osamdeset posto svih srednjih škola u Vojvodini", navela je Marinika Tepić.

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu izdvojio je za ovaj konkurs 20 miliona dinara.

Marinika Tepić je najavila da će pokrajinske vlasti tražiti da Skupština Srbije izmeni Zakon o obrazovanju i da se seksualno vaspitanje uvede u nastavu barem kao izborni predmet u celoj Srbiji.

"Namera nam je zdravo planiranje porodice i javno zdravlje svih nas pojedinaca, a naročito javno zdravlje mladih, a ne izvlačenje iz konteksta nečega što će nekome poslužiti kao politički poligon ili zloupotreba", poručila je pokrajinska sekretarka.

Prema njenim rečima, investiranje u prevenciju je zapravo najjeftinija investicija, jer sprečava posledice i bolesti čije lečenje državu mnogo više košta nego uvođenje novog predmeta, a mlade koštaju zdravlja, porodice, neretko i života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 316 idi na stranu