Loznica ukinula vanrednu situaciju

Loznica -- Gradonačelnik Loznice i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Vidoje Petrović ukinuo je danas vanrednu situaciju na teritoriji tog grada.

Izvor: Tanjug
Podeli

U ovom momentu za Loznicu i njene građane važne su tri stvari - da grad uđe u plan obnove poplavljenih područja i izgradnju odbrambenih nasipa, i da se humanitarna i druge pomoći sa centralnog nivoa značajnije upućuju u Loznicu, rekao je Petrović na konferenciji za novinare.

"I kao treće, pozivam investore da ulažu u Lozniocu jer naša industrijska zona nije bila poplavljena", rekao je Petrović.

On je dodao da se na terenu nastavljaju aktivnosti na otklanjanju i ublažavanju posledice šteta koje su pričinjene poplavama u tom kraju. "Naši volonteri već treći dan obilaze staračka domaćinstva, gde im pružaju pomoć na uređenju njihovih kuća, iznošenju pokvašenog inventara, čišćenju nanosa i vraćanju u prvobitno stanje", naglasio je Petrović.

On je podsetio da su aktivnosti oko uklanjanja uginulih životinja završene i da već peti dan, ekipe firme "Eko tim" i pripadnici Vojske Srbije iz ABHO centra iz Kruševca, vrše dezinfekciju na teritoriji grada - Doma zdravlja i bolnice.

"Intenzivno se radi na obnavljanju oštećene infrastrukture, dostavlja se pristigla humanitarna pomoć, a stručni timovi izlaze na teren po prijavama za pojavu klizišta", rekao je gradonačelnik Loznice, dodajući da je sinoć pocela i akcija zaprašivanja komaraca.

Napominjujući da je pred lokalnom samoupravom ogroman posao, Petrović je istakao da se grad priprema za organizovanje javnih radova, ali da je potrebno pronaći odgovarajuće administrativno rešenje u koje će se sigurno uključiti i resorna ministarstva i Vlada Srbije.

Petrović je ukazao na dodatni problem koji je nastao pucanjem brane u rudniku "Stolice", u kojem se nalazi jalovište u reonu Kostajnika, u susednoj opštini Krupanj, gde je došlo do izlivanje jalovine u reku Korenitu, a zatim i u Jadar.

On je podsetio da su o tome obaveštene sve nadležne institucije i inspekcije, Zavod za javno zdravlje, a da su u međuvremenu organizovani radove na saniranju šteta pucanjem brane i izlivanjem jalovine koja je porušila most na Koreniti.

Preduzeću "Farmakom", u čijem sastavu je rudnik, treba pomoći da što pre ovu situaciju stavi pod kontrolu, jer je problem natopljeno zemljište, koje je nepristupačno i mašine ne mogu tako lako da prođu.

Društvo

Milionska šteta u Trsteniku

Beograd -- Opština Trstenik u poplavama pretrpela štetu od 545 miliona dinara i ostala bez izvorišta pijaće vode, izjavio je danas predsednik te opštine Miroslav Aleksić.

Društvo subota 31.05. 15:43 Komentara: 0
strana 1 od 241 idi na stranu