Nova pravila za bahate vozače

Na putevima u Srbiji biće sprovedene oštrije kontrole u saobraćaju. Vozač kome policija izmeri 1,21 promil alkohola u krvi ili više od toga ide na trežnjenje.

Izvor: B92

Petak, 28.02.2014.

15:46

Default images

Odatle će čekati kaznu sudije za prekršaje.

Zbog toga se najavljuje da je bahatosti vozača na putevima izgleda došao kraj. Naime, od ponoći na snagu stupaju nova pravila. Svaki vozač koji načini teži saobraćajni prekršaj biće priveden kod sudije za prekršaje.

Kazna za prekršaj plaćaće se odmah, a u slučaju da vozač nema novca kod sebe, imaće pravo na jedan poziv, u suprotnom, hiljadu dinara kazne zameniće se jednim danom iza rešetaka.

Teškim saobraćajnim prekršajima smatraju se oni koji direktno ugrožavaju bezbednost u saobraćaju - neki od njih su nasilničko ponašanje, prekoračenje brzine, vožnja u alkoholisanom stanju, odbijanje alko-testa. Za ovakve prekršaje vodiće se skraćeni postupak, a odgovor na žalbu o presudi moraćete da sačekate u zatvoru.

Novi zakon o prekršajima uvodi i olakšice za vozače koji načine lakše prestupe. Njima će biti obezbeđeno 50 odsto popusta ako kaznu plate u propisanom roku, kao i mogućnost plaćanja na rate.

Jedna od najbitnijih izmena jeste to da će vozaču kome se odredi zabrana upravljanja vozilom biti zabranjeno da upravlja određenom kategorijom, a ne kao do sada svim motornim vozilima. Teže kazne čekaju povratnike, koji su više puta načinili prekršaj.

Ovakvim pravilima će se takođe izbeći opasnost da postupak zastari, što se do sada često dešavalo, kao i mogućnost da prestupnici u saobraćaju izbegavaju plaćanje kazni i poziv na sud.

Opširnije u video prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: