Kurc: Kosovo je poseban izazov

Beč -- Početak pristupnih pregovora sa Srbijom predstavlja „startni hitac za reforme“, ocenio je danas ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

Izvor: Tanjug
Podeli

Postoje jasni kriterijumi i tek kada oni budu ispunjeni moguće je pristupanje.To važi za sve zemlje i one u kojima Austrija ima interese“, poručio je on pred današnju prvu međuvladinu konferenciju u Briselu, kojoj će lično prisustvovati.

Kurc je ukazao da Srbija želi okončanje pregovora do 2018., dodajući da će se tek videti da li je to realno.

Prema njegovom mišljenju posebni izazov predstavlja kosovsko pitanje, ali isto tako i oblasti vladavine prava, pravosuđa, smanjenje biroktratije i ekonomski razvoj.

U slučaju Srbije, Kurc naglašava, da Austrija ima veoma velike interese."Za nas je, na osnovu geografske blizine, ali i ekonomske i ljudske povezanosti važnije da li u ovom regionu vlada stabilnost ili ne na primer od Portugala. Smatram da pristupni pregovori predstavljaju dobitnu situaciju za obe strane, jer Srbiji daje perspektivu, a nama stabilnost“, objasnio je Kurc.

Na pitanje da li Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova Kurc je kazao da „ukupni paket podrazumeva adekvatno rešenje za Kosovo“.

Mi smo priznali Kosovo i Kosovo mora takođe imati perspektivu“, objasnio je austrijski stav.

strana 1 od 38 idi na stranu