Utorak, 29.10.2013.

18:14

Nikolić za FT: Vremena se menjaju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u intervjuu za Fajnenšel tajms ispričao zašto je promenio svoj politički pravac i ponovio da nikada neće priznati Kosovo.

Izvor: B92, Blic

Default images

Britanski list je povodom Investicionog dana Srbije u Londonu objavio podlistak - specijalno izdanje o Srbiji u kojem je nekoliko tekstova o političkoj situaciji u zemlji, evrointegracijama i ekonomiji.

Intervju sa predsednikom Srbije počeo je pitanjem o promeni političke stranke Tomislava Nikolića, tačnije promene politike od nacionalističe (SRS) ka proevropskoj (SNS).

"Nisam imao nikakav konflikt sa sobom po tom pitanju. Može se biti i nacionalista i proevropljanin, ali to je teško objasniti vama u Evropi jer je srpski nacionalizam ovde oduvek predstavljen kao nešto negativno. Međutim ja volim svoju zemlju baš kao što vi volite svoju. Počeo sam sa odbranom Jugoslavije, nastavio čuvanjem Srpske Krajne, Republike Srpske, kao i čuvanjem Kosova u granicama Srbije. A sve vreme Evropa prigovara svemu što radimo. Stavljaju te na listu nepoželjnih i nameću izolaciju i sankcije. Pošto su se vremena promenila, morali smo da postavimo sebi nove ciljeve. Ima izreka u našoj zemlji koja glasi "Samo budala ne menja sebe!" - objasnio je Nikolić i dodao da je sada vreme da obezbedi narodu bolji život, socijalnu zdravstvenu zaštitu.

Na pitanje da li vidi evropske integracije kao jedini način da se obezbedi bolji život za Srbe, Nikolić je odgovorio da članstvo u EU nije jedini put da se to ostvari, "ali je najbolji i najsigurniji".

"Imamo brojne sporazume sa zemljama širom sveta. Imamo odlične trgovinske sporazume sa mnogo velikih, moćnih zemalja koje nisu u Evropskoj Uniji. Međutim, nažalost ne proizvodimo dovoljno jer smo proizvodnju totalno zapustili proteklih 13 godina. Ipak, mi ne gledamo EU kao šansu da dobijemo nešto para. Možda su to radile zemlje koje su već u Evropi", objašnjava predsednik Srbije.

On ocenjuje da je Srbija na dobrom putu da sprovede temeljne sudske i zakonodavne reforme kako bi se priključili Evropi.

Govoreći o mogućem priznavanju Kosova, Nikolić je podsetio da u Evropi postoje zemlje koje nisu priznale Kosovo i da one zbog toga neće biti isključene iz EU. Za Srbe na Kosovu, kako kaže, najbolje je da u što većem broju izađe na izbore 3. novembra.

Predsednik Srbije smatra i da je zemlja na doborom putu da reši o finansijske probleme.

"Prošle godine smo uspostavili odlične kontakte sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i smatram da će nam saradnja sa njima pomoći da izađemo iz ove ekonomske situacije. Pristali smo na velike investicije u agrokulturi i tehnologiji, a to bi trebalo da bude osnova srpskog izvoza. U decembru ćemo početi i rad na gasovodu Južni tok koji ide iz Rusije do Italije. Takođe, pregovaramo sa kompanijama u Kini po pitanju energije i građevine - ispričao je Nikolić i izrazio zahvalnost građanima Srbije koji su Vladi dali šansu da urade tako veliki posao", rekao je Nikolić u intervjuu za Fajnenšel tajms koji je obavljen početkom oktobra a objavljen je juče, uoči početka srpskog investicionog dana u Londonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: