Srđan Aleksić dobija ulicu u BG

Beograd -- Na današnjoj sednici Skupštine grada Beograda usvojen predlog da jedna ulica u Beogradu ponese ime Srđana Aleksića, koji je stradao braneći komšiju Bošnjaka.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

Srđana Aleksića, vojnika Vojske Republike Srpske, ubili su 1993. godine pripadnici te iste vojske pošto im se suprotstavio kada su na ulici hteli da ubiju njegovog poznanika, Bošnjaka iz Trebinja. Oni su tada nasrnuli na Aleksića i pretukli ga kundacima. Odluku da jedna ulica na Novom Beogradu dobije njegovo ime podnela je odbornička grupa DS.

Podsetimo da je početkom godine bila pokrenuta onlajn peticija da i Beograd ima ulicu Srđana Aleksića, što je ubrzo podržala i beogradska uprava.

Srđan Aleksić već ima svoje ulice u Sarajevu, Novom Sadu, pasaž u Pančevu, ulicu u Podgorici.

Danas je usvojen i predlog da Stari grad dobije Čavketov pasaž, nazvan po rok muzičaru Goranu Čavajdi Čavketu, a da Vračar dobije plato rediteljke Soje Jovanović.

Srđan Aleksić je stradao pre 20 godina kada su ga na smrt pretukli vojnici RS dok je od batinanja branio Bošnjaka Alena Glavovića. Imao je 26 godina kada je ubijen. Srđanov otac, Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Nove nazive ulica dobiće i opštine Zvezdara, Čukarica, Voždovac, Zemun i Stari grad.

Jedini predlog koji nije usvojen je da ulicu dobije legendarni fudbaler Rajko Mitić i to zato što odbornici SPS nisu zadovoljni time koja je ulica bila namenjena slavnom sportisti.

Na prošloj sednici Skupštine grada, koja je održana 24. septembra, Dragan Đilas je smenjen s mesta gradonačelnika i od tada je u tehničkom mandatu do isteka 30 dana od te smene.

Sednici su prisustvovala 102 odbornika, ona je trajala nešto manje od jednog sata, Đilas je došao u skupštinu pre završetka zasedanja, ali nije ulazio u salu, već je davao izjave novinarima ispred sale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu