Obama: Preduzeti akciju u Siriji

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama izjavio je, u svom obraćanju javnosti, da SAD treba da preduzmu vojnu akciju protiv Sirije, ali uz odobrenje Kongresa.

Izvor: B92, BBC
Podeli

O tome će biti debate i glasanje kada se Kongres sastane 9. septembra, rekao je predsednik SAD.

"Napad se može dogoditi sutra, sledeće nedelje ili za mesec dana", rekao je Obama u obraćanju javnosti.

"Posle pažljivog i dugog razmatranja, odlučio sam da SAD treba da napadnu ciljeve od stratešklog značaja za sirijski režim. To će biti snažna akcija, ograničenog trajanja, a nijedan naš vojnik neće kročiti na teritoriju Sirije", rekao je Obama.

"Doneo sam još jednu odluku. Za upotrebu sile tražiću odobrenje od predstavnika američkog naroda u Kongresu, iako imam ovlašćenje da o tome odlučim bez Kongresa...Ali, zemlja će biti snažnija ako se u odluku o kažnjavanju Sirije zbog upotrebe hemijskog oružja, uključe i članovi Kongresa", poručio je Obama ispred Bele kuće.

Arapsko proleće pokrenulo je ideje o promenama i nije nam prijatno da šaljemo naše vojnike u te zemlje, poručio je američki predsednik. "Ali mi smo SAD i ne možemo da okrenemo glavu kada su stvari koje su se desile u Damasku u pitanju. Mi smo kao nacija uvek bili spremni da odgovorimo na ovakve situacije i da pomognemo u stvaranju mira. Sada je vreme da Amerika stane iza onoga šta priča i da preuzmemo odgovornost za sve što smo rekli. Ovo nije odluka onoga ko je trenutno na vlasti. Ne možemo da okrenemo glavu kada je korišćenje hemijskog oružja u pitanju. Želim da Kongres pošalje svetu poruku da smo spremni da krenemo napred kao jedna nacija", rekao je Obama u govoru koji je direktno prenosio BBC.

Kongresmeni će verovatno potvrditi napad na Siriju, i mislim da će ta akcija početi za nekoliko dana, ocenjuje za B92 novinar nedeljnika Vreme Momir Turudić.

Operacija će biti ograničenog trajanja, ali će biti dovoljno jaka da spreči svako naredno korišćenje hemijskog oružja, rekao je Obama.

Gotovo neposredno po završetku Obaminog govora, na Tviteru se oglasio britanski premijer Dejvid Kameron kome je parlament zabranio učešće u vojnoj akciji. Kameron je poručio da razume i podržava Obamin stav o Siriji.

Vojni udar na Siriju bio bi odgovor na napad hemijskim oružjem, koji je, kako tvrde vlasti SAD, sirijski predsednik izvršio na sopstveni narod.

Tim povodom danas su se sastali državni sekretar SAD Džon Keri, ministar odbrane Čak Hejgel i visoki bezbednosni zvaničnici sa demokratskim i republikanskim senatorima.

S druge strane, premijer Sirije Vael el-Halki izjavio je danas da je sirijska vojska spremna za eventualne napade iz inostranstva i da "drži prst na okidaču".

Inspektori Bele kuće ocenili su da je u napadu 21. avgusta, na najmanje 12 lokacija u blizini Damaska, ubijeno 1.429 ljudi, od kojih su najmanje 426 bila deca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 446 idi na stranu