Vladimir Todorić novi član DS

Demokratska stranka predstavila je novog člana te stranke - Vladimira Todorića koji će, kako je najavljeno, voditi stranački resor za pravosuđe.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 29.04.2013.

13:20

Default images

Predsednik DS Dragan Đilas rekao je na konferenciji za novinare da je Todorić dokazan stručnjak za pravosuđe i evropske integracije i da je siguran da će znanjem i kvalitetom doprineti da DS na sve teme u društvu ponudi najkvalitetnije odgovore i rešenja.

Đilas je kazao da je Srbija za vreme prethodne vlade započela reformu pravosuđa, koja nije bila dobra do kraja, ali i da se stanje u pravosuđu za vreme aktuelne vlade nije popravilo, da iz zatvora izlaze oni koji su osuđeni na velike kazne, kao i da ima sudija koji, iako nedostojni te funkcije, nju i obavljaju.

"Oblast pravosuđa, uz evropske integracije, jedna je od najvažnijih kojima se treba pozabaviti i meni je čast kada ovakvi ljudi odluče da budu deo DS", rekao je Đilas.

Todorić je kazao da je DS, uz sve greške koje je pravila, bila i da jeste simbol bolje Srbije i Srbije koja želi više.

"Srbijom se ne može upravljati strahom i patetikom i ne mogu se više držati politički govori nalik govorima na sahranama. Vreme je da političari skinu crninu i pokažu pravac kojim Srbija treba da se kreće", rekao je Todorić.

On je dodao da je na osnovu Zakona o amnestiji do sada pušteno više od 2.000 osuđenika i da će mnogi, poput Joce Amsterdama ili ubica Brisa Tatona, biti pušteni ranije na slobodu, a da sudije koji puštaju huligane na slobodu poput Uroša Mišića ili odgovornih za incident u Đenovi i dalje obavljaju tu funkciju.

Todorić je naveo i da je borba protiv korupcije selektivna, jer nisu otvorene sporne privatizacije u koje su umešani funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS), poput slučaja ATP Vojvodina.

"Od 24 sporne privatizacije, zar je moguće da su samo Sartid i Nuba invest otvorene, a da niko ne govori o ATP Vojvodina, gde su umešani
neki funkcioneri SNS i da niko ne otvara afere u kojima su koalicioni partneri vlasti i oni rezervni koji su potrebni za prekomponovanje vlasti na lokalnom nivou", rekao je Todorić na konferenciji za novinare u DS.

Todorić je u te privatizacije ubrojao slučajeve Luke Beograd, Večernjih novosti, Mobtela, C marketa, Galenike, Zastave elektro Rače i koncesije za put Horgoš - Požega.

"Zar to nije dovoljno da se preispita da li je to selektivan pristup u borbi protiv korupcije ili nešto drugo. Vidimo da Agencija protiv korupcije na sva vrata oglašava da se prijavi neka korupcija, pa mislim da je ispred nosa svima", rekao je Todorić.

Todorić je naveo da je glavna razlika izmedju prošle Vlade Srbije i aktualne Vlade to što je prethodna počela da hapsi kriminalce, a da je od početka rada nove Vlade po novom Zakonu o amnestiji više od 2.000 osudjenika pušteno na slobodu.

"Formirana je atmosfera u kojoj se ekstremistima dopušta da prete linčom i likvidacijom neistomišljenicima. Ustavni sud Srbije je posle zabrane Obraza promenio argumentaciju i dopustio rad organizacijama poput Naši i 1389, a na mitinzima vladajućih partija učestvuju zabranjene organizacije", rekao je Todorić.

Todorić je dodao da se "sudije koje su bile nedostojne u prethodnom periodu vraćaju na veoma visoka mesta poput predsednika apelacionih sudova".

"Sudije neovlašćeno puštaju na slobodu huligane poput Uroša Mišića, a pušteni su i huligani koji su Brankici Stanković pretili, kao i oni koji su osramotili zemlju u Đenovi. Koja se tu poruka šalje? Veoma loša", rekao je Todorić.

Todorić je rođen 1977. godine, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu (2001) i magistrirao pravo na Univerzitetu u Liverpulu (2003). Bavi se pitanjima evropskih integracija i pravno-ekonomskim temama vezanim za tranziciona društva.

Bio je koordinator izrade Nacionalne strategije Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji (2005). Predaje na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju. Uređuje časopis Pravo i društvo u izdanju Službenog glasnika. Direktor je Centra za novu politiku.

SNS: Todoriću je mesto u partiji izgubljenih

Srpska napredna stranka odbacila je danas navode novog člana Demokratske stranke Vladimira Todorića o selektivnoj borbi protiv korupcije i poručila da mu je mesto u "partiji izgubljenih".

Povodom navoda Todorića da je borba protiv korupcije selektivna, jer nisu otvorene sporne privatizacije u koje su umešani funkcioneri
SNS-a, poput slučaja ATP Vojvodina, SNS je poručio Todoriću da je slučaj ATP Vojvodina otvoren i da veruje da će uskoro biti i zatvoren, kao i svi ostali pokrenuti slučajevi spornih privatizacija.

"Vladimir Todorić, sada već zvanično član DS-a, odmah se latio posla po kom je DS poznata, i unapred presudjuje, proglašavajući
sebe nadležnijim od državnih organa", piše u saopštenju SNS.

SNS navodi da je "poznavalac svih prilika" Vladimir Todorić, danas pristupanjem DS, otkrio svoje pravo lice i pokazao da je SNS sve vreme
bio u pravu kada je govorio da su njegove analitičarske ocene pristrasne, jednostrane, jednosmerne i uvek u korist DS-a.

SNS je poručio "novom-starom kadru DS-a" Todoriću da iako je SNS znao da nije baš neki analitičar, sada potvrdjuje da mu je mesto u
"partiji izgubljenih".

"Marketinške manipulacije i prevarantska nagadjanja, kojima je i ranije bio sklon, moći će da dobiju puni zalet u prirodnom DS okruženju, sada će moći i da se razvija, jer će imati od koga da usavršava tehnike manipulacija i marketinših trikova", navodi SNS.

Ta stranka u saopštenju dodaje da su gradjani Srbije odavno prozreli i velikane političke analize, kao što je Todorić, i DS i poželela im sreću u nastavku saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: