Dogovor o Kosovu - zarad mira i EU

U iščekivanju pregovora, evropski predstavnici poručuju da Beograd i Priština, zbog stabilnosti regiona i evrointegracija, treba da postignu dogovor što pre.

Izvor: B92

Nedelja, 31.03.2013.

16:27

Default images

"Naravno da očekujemo dogovor u Briselu sledeće nedelje. Svi se nadamo konkretnom rezultatu ovih diskusija i da bi takav sporazum bio značajan doprinos normalizaciji takvih odnosa", kaže Majkl Devenport, ambasador Velike Britanije u Srbiji.

Za istoričara Dragomira Anđelkovića nastavak evrointegracija ne zavisi samo od Kosova, već od niza drugih ekonomskih pitanja i faktora. On ocenjuje da je moguć dogovor, ali da podrazumeva podrazumeva legalizaciju stanja na terenu.

"Mi ćemo pričati da je Kosovo deo Srbije - Srbi na severu će imati ono što i sad imaju, a Albancima se ostavlja veći prostor da urade nešto da njihovi delovi Kosova napreduju. Sad, da li je za njih to prihvatljivo? Meni se čini da ako racionalno posmatraju stvari jeste, a drugo pitanje je što do sada nisu bili pod odgovarajućim pritiskom", smatra Anđelković.

U analizu pozicije uključio se i zamenik predsednika skupštinskog odbora za evropske integracije Laslo Varga, koji smatra da bi izostankom dogovora naš voz ka EU potpuno stao. S druge strane, Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija, kaže da bi ako sada ne dobijemo datum proces bio verovatno stopiran na dve godine.

"Imajući u vidu izbore u Nemačkoj, imajući u vidu da se menja sastav Evropske komisije, teško da bi se neko bavio nama i pregovorima Beograda i Prištine, u situaciji kada dolazi do personalnih promena, rotacija unutar same EK i EU. Prema tome sigurno da bi taj period zastoja mogao da traje jedno dve godine", objašnjava on.

I dok bi po mnogima to moglo Srbiju da vodi u raspisivanje izbora, iz Dačićevog SPS-a odbacuju tu mogućnost.

"Ne vidim razlog ni način da bi izbiru i u slučaju dobijanja datuma i u slučaju nedobijanja datuma bili izlaz iz neke situacije u kojoj se mi nalazimo", kaže Branko Ružić, funkcioner SPS-a.

Ružić poručuje da o rekonstrukciji vlade treba razgovarati posle 2. aprila, da je to stav i ostalih članica vladajuće koalicije, kao i da SPS nema ništa protiv razgovora na tu temu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: