Novi papa dobar i za Rusiju

Moskva -- Predstavnik Ruske pravoslavne crkve u Južnoj Americi, episkop karakaski Joan, izjavio je da novoizabrani papa Franja "ima dobar odnos prema Rusiji".

Izvor: Beta
Podeli

On je naveo i da novog papu karakteriše skromnost, prenosi Itar-Tas.

Po njegovim rečima, bivši arhiepiskop Buenos Ajresa Horhe Mario Bergoljo svake je godine prisustvovao božićnoj liturgiji u pravoslavnoj crkvi u argentinskoj prestonici i održavao tesne i prijateljske odnose s pravoslavnim duhovnicima u Argentini. Novom papi je stigla čestitika i od Vladimira Putina.

"Uvek ga je krasila jednostavnost i skromnost u komunikaciji sa ljudima. U Buenos Ajresu je više voleo da koristi javni prevoz, autobus ili metro. Kada su mu predlagali da se prebaci taksijem, on je ljubazno odbijao, govoreći da će sam", naveo je episkop Joan.

Po njegovim rečima, u decembru prošle godine bila je održana izložba ruskih pravoslavnih ikona, zahvaljujući budućem papi.

Naveo je da ruski organizatori nikako nisu mogli da nađu izložbenu salu, jer su sve bile zauzete godinu unapred i da su pomoć zatražili od arhiepiskopa Buenos Ajresa Horhea Marija Bergolja.

"Zahvaljujući njegovoj ličnoj naredbi, za više od 80 ikona savremenih ruskih majstora dodeljena je sala za izložbe prestižnog Katoličkog univerziteta Argentine. Izložba koja je bila u toku bila je privremeno sklonjena", naveo je episkop Joan.

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je papi Frančesku izbor na mesto poglavara Rimokatoličke crkve i izrazio uverenje da će biti konstruktivna saradnja Rusije i Vatikana.

"Ubeđen sam da će se konstruktivna saradnja Rusije i Vatikana i dalje uspešno razvijati na osnovu hrišćanskih vrednosti koje nas objedinjuju", piše u Putinovoj čestitki.

Putin je poželeo papi Franji plodotvoran rad na jačanju mira i na unapređenju međucivilizacijskog i međuverskog dijaloga.

Svet

Mandela "sve bolje i bolje"

Johanesburg -- Bivši predsednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela koji je primljen u bolnicu zbog plućne infekcije sve je bolje i bolje, objavilo je predsedništvo.

Svet nedelja 31.03. 22:18 Komentara: 4

CAR: Pobunjenici formirali vladu

Bangi -- Samoproglašeni predsednik Centralnoafričke Republike Mišel Ðotodija, odredio je sastav prelazne vlade, u kojoj ima pet ministara, među njima i ministra odbrane.

Svet nedelja 31.03. 21:58 Komentara: 0
strana 1 od 332 idi na stranu