DSS opet traži Dačićevu ostavku

Beograd/Gračanica -- DSS je ponovo zatražila da premijer Ivica Dačić podnese ostavku zbog izjave da je spreman da razgovara o prijemu Kosova u UN.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

"To je izjava koja ide i dalje od rezolucije koja je pre nekoliko dana usvojena u Skupštini Srbije - iako tu rezoluciju DSS nije prihvatila, mi skrećemo pažnju da je izjavu predsednika vlade korak dalje u procesu predaje Kosova albanskim separatistima", izjavio je potpredsednik DSS Slobodan Samardžić.

On je u izjavi dostavljenoj Tanjugu naveo i da je veliko pitanje zašto to predsednik vlade čini.

"Mi mislimo da on zapravo ispunjava naloge zapadnih političara koji su ekskluzivni u odnosu na pritiske koje inače zapadna politika vodi prema Srbiji", rekao je Slobodan Samardžić.

DSS smatra da javnost Srbije mora biti upoznata sa ovim i da bi Vlada Srbije i svi činioci vlasti morali da razmotre ovu inicijativu za koju prvi put saznajemo iz izjava premijera, dodao je on.

"U najmanju ruku on bi morao da podnese ostavku za ovaj svoj čin, pre svega zato što takva jedna mogućnost u potpunosti govorio o tome da bi Srbija mogla da se liši Kosova i Metohije kao dela svoje teritorije", naveo je Samardzić.

Poslanica Jedinstvene Srpske Liste u Skupštini Kosova Rada Trajković povodom najava premijera Srbije Ivice Dačića da je spreman za "kompromis" sa Prištinom - sever Kosova za stolicu u Ujedinjenim nacijama - poručila je da je ta njegova izjava u suprotnosti sa nedavno usvojenom Platformom o Kosovu i Metohiji.

"Dešavanja u Preševu, skrnavljenje 56 srpskih nadgrobnih spomenika u Kosovom Polju i pokušaj pravljenja paralele između spomenika u Preševu i Goraždevcu, gde su ubijena srpska deca dok su se kupala u Bistrici, kao da nam šalju zabrinjavajuće poruke, jer iz rata sa mrtvima niko nije izašao kao pobednik. Što je jos opasnije i čega se plašimo, najavljuju moguće sukobe živih", navela je u saopštenju Trajkovićeva.

Ona je dodala da baš sada Dačić najavljuje priznavanje države Kosovo za "kompromis" - sever Kosova za stolicu u Ujedinjenim nacijama, suprotno Platformi koja je usvojena u srpskoj Skupstini.

"Pitamo se sa strahom čiju Platformu premijer Dačić promoviše, državnu očigledno ne", zaključila je Trajkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu